18 juli 2008

Winnen met pleinvrees (nieuws, 2008)

DEBUTANTE TROEFT GEVESTIGDE AUTEURS AF

De Schotse schrijfster Stef Penney heeft deze week de 'Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year Award' gewonnen met haar thrillerdebuut 'The Tenderness of Wolves' dat in november 2007 bij Prometheus onder de titel 'De tederheid van wolven' is verschenen. De jury verkoos haar boek boven twaalf andere inzendingen van bekende auteurs zoals Alexander McCall Smith, Peter Robinson en Mark Billingham.

De prijs, gesponsord door de brouwerij Theakston Old Peculier, wordt elk jaar uitgereikt en markeert de start van een driedaags thrillerfestival in Harrogate. Speciale gasten op dit evenement zijn onder anderen Peter Robinson, Robert Crais, Jeffery Deaver, Sam Bourne, Andy McNab en Tess Gerritsen. Penney, die met de prijs een bedrag van bijna 3.500 euro ontvangt, won eerder ook al de 'Costa Book of the Year Award'.

'De tederheid van wolven' speelt zich af op het Canadese platteland, eind negentiende eeuw. Laurent Jammet, een stroper, wordt dood en gescalpeerd in zijn jagershut gevonden door mevrouw Ross. Omdat er geen agenten actief zijn in deze wilde, dunbevolkte streek, stuurt de invloedrijke Hudson Bay Company, de grootste werkgever in de wijde omtrek, twee experts om de moord te onderzoeken.

Al snel wijzen ze een aantal verdachten aan, onder wie de zoon van mevrouw Ross, Francis. Hij is sinds de moord onvindbaar en zou er heel goed iets mee te maken kunnen hebben. Of is Francis zelf iemand op het spoor? Er wordt een man uitgestuurd om hem op te zoeken, maar intussen wordt de Mohawk-indiaan Parker als de schuldige aangewezen - onterecht, zo blijkt. Terwijl de winter invalt, besluit mevrouw Ross samen met Parker op zoek te gaan naar zoon. Hun tocht voert langs Noorse bontdieven, een eenzaam fort dat bemand wordt door een aan pijnstillers verslaafde sociopaat, kleine nederzettingen van Schotse boeren en opgejaagde oorspronkelijke Canadese stammen.

Stef Penney die in 1969 in Edinburgh werd geboren, is behalve schrijver ook filmmaker. Ze heeft een aantal korte films op haar naam staan. Pikant detail: Penney leed aan pleinvrees toen ze werkte aan haar thrillerdebuut. Al haar research deed ze in bibliotheken. Ze heeft nooit Canada bezocht.

Geen opmerkingen: