27 juli 2008

Schuren in de wonden (nieuws, 2008)

DE STRIJD TEGEN HET BOEK DAT AF MOET

In de najaarsbrochure van uitgeverij Anthos werd met geen woord gerept over de nieuwe thriller van Saskia Noort. Maar in de komende voorjaarsaanbieding zal dat ongetwijfeld anders zijn. Want de auteur uit Bergen zit middenin het wordingsproces van haar vierde spannende roman. Dat schrijft ze in het 'Hollands Dagboek' dat ze op verzoek van NRC Handelsblad een week lang bijhield.

Noort begint het lezenswaardige dagboek op 17 juli als ze net drie weken 'luieren op Ibiza' achter de rug heeft. Naast een berg wasgoed wachten thuis nog steeds een auto die op winterbanden rijdt, een accountant die de administratie over 2007 wil inzien, vier columns, een groot verhaal en een NRC-dagboek om te schrijven. ,,En Het Boek Dat Eind November Af Moet.'' En dat terwijl ze net twee dagen is gestopt met roken.

Haar 'steun en toeverlaat' Andrea belt alle aanvragen door, dagboekt ze verder. Ze wijst bijna alles af: of haar zus door de Viva geïnterviewd kan worden, of Gala glamourfoto's van haar mag maken, of ze een masterclass thrillerschrijven wil geven. Maar op de uitnodiging van Rik Felderhof voor een vraaggesprek in Tanzania gaat ze wel in.

Noort: ,,Van alle kanten drukken mensen me op het hart niet alles er uit te flappen. (...) Alsof je in een tv-interview de kans krijgt zelf over iets te beginnen. De interviewer begint en bij voorkeur over iets waar ik nou net niet over wilde beginnen.''

Ze weet dat ze tamelijk openhartig is in de media. Zo deelt ze met de lezer het feit dat haar 'money in the bank' momenteel 'een koudeput' beleeft. ,,Ik heb het talent gekregen mezelf en de anderen schrijnend herkenbaar te kunnen beschrijven. En dat kreeg ik niet voor niets. Schrijven is schuren in de wonden en ik word er steeds beter in.''

(Bron: NRC Handelsblad)

Geen opmerkingen: