23 juli 2008

Wordt verwacht 58 (nieuws, 2008)

MEEGESLEURD DOOR DE MAALSTROOM

'Onstuimig, bruisend, grimmig en uitermate boeiend'. 'Een rijk en overtuigend epos'. 'Een grandioos boek'. De Amerikaanse schrijver Stewart O'Nan komt superlatieven tekort om het nieuwste boek van zijn collega Dennis Lehane aan te prijzen. In het Engels heet de misdaadroman 'The Given Day', maar in de Nederlandse vertaling kreeg het de weinig originele titel 'De infiltrant' mee.

Uitgeverij The House of Books publiceert het boek in oktober 2008, de schrijver komt een maand later voor een promotietour naar Nederland. Het boek dat in de Verenigde Staten in september uitkomt, wordt verfilmd door 'Spider-Man'-regisseur Sam Raimi.

'De infiltrant' speelt zich af aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is het verhaal van Danny, politieman en de rechtschapen zoon van een inspecteur van politie. Zijn leven verandert totaal in één fataal jaar dat wordt gekenmerkt door anarchistische aanslagen, een naar later blijkt historische politiestaking in Boston en het vertrek van de gevierde honkballer Babe Ruth naar de New York Yankees. Bovendien nemen soldaten die terugkeren na de Eerste Wereldoorlog in die maanden de Spaanse griep mee naar huis. Centraal staan twee families - één blank, één zwart - die in het Boston van die dagen worden meegevoerd door de maalstroom van de geschiedenis.

Dennis Lehane (Boston, 1965) heeft al diverse prijswinnende romans op zijn naam staan. De verfilming van zijn boek 'Mystic River' door Clint Eastwood sleepte een Oscar in de wacht. 'Gone Baby Gone', ook naar een boek van Lehane, werd genomineerd voor een Oscar.

IRRATIONEEL?

The House of Books geeft dit najaar ook een debutant de ruimte. Het is de Amerikaanse Kelly Simmons, die in een vorig leven journalist was. Ze runt momenteel een reclamebureau dat zich specialiseert in marketing gericht op vrouwen. Haar debuut 'Standing Still', ligt vanaf oktober 2008 onder de titel 'De indringer' in de Nederlandse boekschappen.

Het boek gaat over de journaliste en jonge moeder Claire Cooper. Zij lijdt aan paniekaanvallen. De meeste van haar angsten lijken irrationeel. Maar op een stormachtige nacht, als haar echtgenoot Sam op zakenreis is, worden haar angsten werkelijkheid. Claire ontdekt een man die de slaapkamer van haar dochtertje is binnengedrongen. Claire smeekt hem: 'Neem mij in plaats van haar.'

Als de kidnapper Claire met de auto meeneemt, vreest ze voor haar kinderen, maar niet voor zichzelf. De week daarop brengt Claire vastgebonden aan een bed in een motelkamer door, met de indringer als enig gezelschap. Zij denkt na over de redenen voor de aanval op haar gezin. Is dit een toevallige misdaad of heeft het schimmige verleden dat ze achter zich probeerde te laten haar eindelijk ingehaald?

Op haar website onthult Simmons dat het boek, waarin onder meer de farmaceutische industrie en de pr-wereld op de hak worden genomen, is opgedragen aan haar therapeut, die haar hielp van haar angstaanvallen af te komen. Simmons vertelt ook dat het boek is geïnspireerd door de ontvoering van de 14-jarige Elizabeth Smart in juni 2002 in Salt LAke City. Negen maanden later werd ze levend teruggevonden op zo'n 25 kilometer van haar ouderlijk huis. Smart is thans een muziekstudente en een politiek activiste.

Andere nieuwe titels:

Janet Evanovich - 'Motor Mouth' (oktober 2008)
Lori Andrews - 'De stille moordenaar' (oktober 2008)
John Burdett - 'Geheime kamers' (oktober 2008)
Clive Cussler - 'Het goud van Kamsjatka' (oktober 2008)
Tess Gerritsen - 'Koud hart' (oktober 2008)
Andy McNab - Kruisvuur (oktober 2008)
Karin Wahlberg - 'Het derde meisje' (oktober 2008)
Julie Parsons - 'Ik zag jou' (oktober 2008)

Geen opmerkingen: