02 juli 2008

Vereeuwigd (nieuws, 2008)

SCHRIJVER VERKOOPT PERSONAGE IN ROMAN

De schrijver Henk van Straten biedt de kans om als personage vereeuwigd te worden in zijn debuutroman 'Ik Ben De Regen'. Via de site eBay kan iedereen bieden op de plek in de roman, die in oktober bij Lebowski verschijnt. Alleen de hoogste bieder wordt in de roman opgenomen. Na een startbod van 50 euro staat het bod na twee dagen op 720 euro, meldt eBay.

De roman gaat over Chris Hoop, privédetective, schrijver en vader. Helaas is hij in geen van die drie dingen erg goed. Zijn ex Lisa en de moeder van zijn acht maanden oude zoontje Gijs is van mening dat Chris de kleine dreumes beter niet kan zien. Niet zonder toezicht, tenminste. Dat is haar ook niet helemaal te verwijten: Chris houdt van drank en soms wat wit poeder. Dit alles leidt ertoe dat hij zijn zoontje vaker moet missen dan hij zou willen: een hartverscheurende situatie, die honderdtachtig graden verandert wanneer Lisa opeens spoorloos verdwijnt…

Ook zijn bazin begint door haar geduld heen te raken, en geeft hem nog één kans om een zaak tot een goed einde te brengen. Hij moet Debby Janssen vinden, een slinkse femme fatale die mannen verslindt en bedreigd wordt. De speurtocht van Chris leidt tot vechtpartijen met Marokkanen op scooters, achtervolgingen in het bos, schermutselingen met oude vrouwtjes en wraakzuchtige barkeepers.

De roman staat al helemaal in de steigers, weet Boekblad, maar er is nog ruimte en tijd voor de toevoeging van een nieuw personage. De persoon die het meest heeft geboden, wordt daar ingeschreven. De auteur doet geen garanties over hoe de persoon in het boek verschijnt. Wie het hoogste bod heeft gedaan, mag een foto, zijn leeftijd en zijn naam insturen, en dient het geldbedrag binnen 24 uur over te maken.

Daarna ligt diens lot in de handen van de auteur. Het kan zijn dat de bieder een belangrijke rol krijgt, of dat er slechts drie regels aan hem worden gewijd. Ook kan diegene bij wijze van spreken 'worden afgetuigd door een groepje peuters met ADHD', zoals Van Straten stelt, of worden voorgesteld als iemand met een enorme aardappelneus.

De schrijver op zijn weblog: ,,Het is heel goed mogelijk dat u maar in één alinea voorkomt. Aan de andere kant, het kan ook zo zijn dat ik uw identiteit geschikt acht voor een veel belangrijker personage, en dat u dan een aanzienlijke rol krijgt toebedeeld. Ik kan dat logischerwijs pas beslissen wanneer ik uw naam, leeftijd en uiterlijk ken.''

Na de actie zal er geen contact meer zijn tussen Van Straten en het personage. Wel krijgt die hoogste bieder een exemplaar toegezonden en indien diegene er prijs op stelt, mag hij aanwezig zijn bij de boekpresentatie. De actie loopt tot en met 11 juli.

(Bron: Boekblad, weblog Henk van Straten)

Geen opmerkingen: