10 juli 2008

Signalement: William C. Gordon

MAN MET HOED

Naam: William C. Gordon. Waar de C. voor staat, is nog onderwerp van nader onderzoek. Gordon noemt zichzelf ook wel 'international man of mysteries'.
Geboren: 1937. Hij groeide op als een van de weinige 'gringo's' in een Mexicaans getto in Los Angeles.
Burgerlijke staat: Sinds 7 juli 1988 gehuwd met schrijfster Isabel Allende
Beroep: Advocaat
Laatst bekende woon- of verblijfplaats: San Rafael, Californië
Uiterlijke kenmerken: Rijzig en grijs. Goedlachs. Draagt vaak een hoed. Hij ziet zich graag in het rijtje geplaatst met Charlie Chaplin, Abraham Lincoln, Che Guevara en Indiana Jones. Want dat zijn 'grote mannen met grootse hoeden'.

Korte levensloop: Toen William Gordon zes jaar was, stierf zijn vader, een schilder en schrijver. Zijn moeder was een van de eerste vrouwen die afstudeerde aan een apothekersopleiding. Williams 'schuilplaats' in het Mexicaanse getto was de bibliotheek: daar leerde hij Spaans om te kunnen overleven tussen de 'Chicano's'. Op de middelbare school groeide zijn interesse in Latijns-Amerikaanse literatuur, maar ook de grote Engelse schrijvers konden op zijn belangstelling rekenen.

Gordon had de zwerflust van zijn vader in zijn genen en begon na zijn militaire dienstplicht liftend aan een wereldreis. Hij overnachtte op begraafplaatsen. Zijn avontuur duurde een jaar en kostte hem slechts 1400 dollar. Als advocaat stond hij veel Spaanssprekende mannen en vrouwen bij die gewond waren geraakt tijdens bedrijfsongevallen.

Gordon had twee mislukte huwelijken en een boel problemen met zijn kinderen achter de rug toen hij in 1987 Isabel Allende leerde kennen. Beiden hadden een dochter verloren. Haar dochter stierf aan een stofwisselingsziekte, die van hem aan de drugs. Ook Gordons zoon Harleigh raakte verslaafd, maar is inmiddels afgekickt.

Volgens Gordon heeft zijn vrouw hem geleerd hoe hij zijn fantasieën en beelden in woorden moet omzetten. Ook heeft ze hem geleerd dat stilte een belangrijk element in het schrijfproces is, zodat hij de stemmen van zijn karakters kan horen.

Laatst gepleegde delict: Het schrijven van zijn 223 pagina's dikke debuutthriller 'De dode in smoking', deze maand verschenen bij uitgeverij Signatuur.

Volgens onbevestigde berichten is de thriller een crimi à la Raymond Chandler. Korte inhoud: Reginald Rockwood III, altijd gekleed in zwarte smoking, behoort tot de betere kringen van San Francisco in de jaren zestig. Maar dan komt hij bij een ongeval om het leven en rijst er twijfel over zijn identiteit. Was hij wel die gerespecteerde zakenman? Zijn dood wordt vooral betreurd door zijn beste vriend Samuel Hamilton, met wie hij altijd in café Camelot kwam. Samuel is vastbesloten de zaak op te helderen. Maar dat is niet zo verstandig. Samuel raakt verstrikt in een crimineel netwerk van Chinese gangsters en corrupte agenten in Chinatown. Hij krijgt ook te maken met kunstsmokkel, beruchte zakenlieden en femmes fatales.

Getuigen: Schrijfster Amy Tan heeft inzage gehad in 'De dode in smoking' en verklaart daarover: ,,Een betoverende vertelling over het San Francisco van nog niet zo lang geleden. Een pageturner vol spanning en moord, ondersteund door een cast van gedenkwaardige personages, waaronder Chinatown zelf.''

Bijzonderheden: Toen William Gordon jaren geleden tegen zijn vrouw Isabel Allende zei dat hij wilde beginnen met schrijven, zei ze: 'Laat maar, dat kan ik beter.' Ze schreef onder meer 'Het huis van de geesten. Daarmee boekte ze internationaal succes.

Het eerste boek dat hij schreef kreeg de titel 'Flawed' mee. Het was een ontwikkelingsroman waarin een van de karakters een oversekste dwerg was. Zijn vrouw Isabel las het boek en haatte de dwerg hartgrondig. ,,Ze zei me dat geen vrouw bij haar gezonde verstand met de dwerg naar bed zou gaan of het boek zou lezen.'' Isabel vond dat haar man zich in het thrillergenre moest bekwamen.

In 2002 begon Gordon te schrijven aan een verhaal gebaseerd op een krantenartikel dat hij jaren geleden had gelezen. Dat korte verhaal werd de basis voor zijn tweede roman 'The Chinese Jars' (oftewel 'De dode in smoking'). Het boek is inmiddels ook in het Spaans, Duits, Portugees, Pools en Roemeens verschenen. Italiaanse en Franse vertalingen staan op stapel.

Zijn derde boek (lees: zijn tweede thriller) 'The King of the Bottom' is in februari 2008 in het Spaans verschenen onder de titel 'El rey de los bajos fondos'. Momenteel schrijft Gordon aan zijn derde thriller, waarin toch ook weer de oversekste dwerg zijn opwachting maakt.

(Foto auteur: Lori Barra)

Geen opmerkingen: