09 juli 2008

Don Winslow - De winter van Frankie Machine (2008)

Maffiathriller met puntgave climax
(Door Fred Monsma)

Don Winslow mag dan al bij verschillende Nederlandse uitgevers zijn geflopt, of niet het succes zijn geworden waarop zij hoopten, bij Luitingh zien ze toch nog heil in zijn oeuvre. Gelukkig maar, want met De winter van Frankie Machine is er nu voor eventuele Nederlandse fans - is er nog iemand die zich hem herinnert? - een heerlijke Amerikaanse misdaadroman voorhanden.

Sfeervol vertaald zijn de belevenissen van ene Frank Machiano. Een op het oog rustige, vriendelijke zestigplusser. Om rond te komen heeft hij naast een kleine winkel in visbenodigdheden in San Diego nog een paar baantjes. Hij werkt hard en surft graag. Ook heeft Frank een dochter voor wie hij zorgt, een ex voor wie hij toch nog wat betekent, en een knappe vriendin. Eigenlijk is Frank geliefd bij eenieder aan de Amerikaanse Westkust.

Niemand weet dat Frank ooit een heel ander leven leidde: dat van huurmoordenaar voor de maffia. Helaas, op een dag zoekt een oude bekende Frank op. Van het ene moment op het andere is Frank van dader slachtoffer. Opgejaagd door boeven én de FBI. Maar Frank mag dan wel 'oud' zijn, hij is niet voor de poes.

Don Winslow tekent het allemaal mooi op in De winter van Frankie Machine, met veel begrip voor alles wat Frankie ooit heeft uitgevreten, afgewisseld met diens keiharde optreden anno nu. Winslow schept fraaie personages, je voelt simpelweg sympathie voor Frank Machine, komt met mooie dialogen en levert een puntgave climax.

Don Winslow - De winter van Frankie Machine. Vertaling Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh, 350 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: