01 januari 2023

Bloederige kolonisatie (nieuws, 2023)

Regisseur debuteert met thriller over eerste Nieuw-Zeelandse seriemoordenaarUitgeverij A.W. Bruna verstuurt regelmatig nieuwsbrieven over nog te verschijnen thrillers. Over een thriller, Liever het bloed, deelt de uitgever veel over de inhoud, maar niets over de schrijver Michael Bennett. Een bijzondere auteur, blijkt na wat speuren.

'Thriller met veel sfeer en in eenbijzondere setting: Top of the Lake meets Val McDermid... met een vleugje Jane Harper.
' Dat schrijft uitgeverij A.W. Bruna over Liever het bloed van Michael Bennett

In het boek dat in april verschijnt, staat de alleenstaande moeder Hana Westerman centraal. Zij is Maori en politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten in Auckland.

Wanneer ze een anoniem filmpje ontvangt, leidt dit haar naar een vervallen appartement, waar ze een man aantreft die is opgehangen in een verborgen ruimte. Hana en haar team zetten alles op alles om de moordenaar te vinden, en de druk neemt toe als een aantal nieuwe doden doet vermoeden dat ze te maken hebben met Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar ooit.

Het lijkt onmogelijk om een motief te vinden voor de ogenschijnlijk losstaande moorden. Dan ontdekt Hana dat er een verband is met een oude misdaad uit de tijd van de bloederige kolonisatie van Nieuw-Zeeland. De zoektocht begint haar steeds persoonlijker te raken en Hana beseft dat haar afkomst en kennis essentieel zijn voor het vinden van de moordenaar. Maar met elke nieuwe moord lijkt het erop dat de wraak die de hij zoekt ook Hana en haar familie treft…

Wie op de website van A.W. Bruna zoekt naar Michael Bennett, komt van een koude kermis thuis. Er wordt niets gemeld. Even wat onderzoek wijst uit dat Michael Bennett niet de gelijknamige Amerikaanse theaterregisseur en schrijver is, want die overleed al in 1987. Evenmin gaat het hier om de American football-speler die naar dezelfde naam luistert. 

Nee, de Michael Bennett die we zoeken komt uit Nieuw-Zeeland. Hij werkte in 1987 als scenarist mee aan de tv-comedy Skitz. Naast het schrijven van scripts regisserde hij ook. Zo werd hij in 2002 uitgenodigd om zijn korte film Cow te vertonen op het filmfestival van Cannes. Daarna volgde nog een aantal films en documentaires. Hij houdt ook van sporten die veel van het  uithoudingsvermogen vergen. Zo heeft Bennett, die van Maori-afkomst is, zo'n veertig marathons op zijn naam staan. Liever het bloed is zijn thrillerdebuut. 

NB: Op haar website heeft de uitgeverij het over Michael Bennett (met dubbel t), terwijl de omslag zijn achternaam met 1 t toont. Hier valt nog voor de uitgever wat uitzoekwerk te verrichten. 

Geen opmerkingen: