30 mei 2017

Wordt verwacht 406 (nieuws, 2017)

De plaag van de verdwenen zusjes


De lezer van spannende boeken wordt dit jaar geplaagd door zusjes die ins Blaue hinein schijnen op te lossen. In de komende thriller van Karin Slaughter, Goede dochter, is er sprake van. Vandaag verschijnt Het zusje van Louise Jensen, waarin een verloren gewaande bloedverwante opduikt. En in augustus komt uitgeverij Cargo met een thriller waarin tweelingzusjes vermist raken.

Het gaat om Onvindbaar van de Amerikaanse Laura McHugh, die enkele loftuitingen van niet de minste collega-auteurs op de cover van haar boek heeft laten afdrukken. Zo benadrukt Karin Slaughter dat je Laura McHugh gewoon niet wil missen en constateert Jodi Picoult dat de schrijfster 'heel knap met herinneringen speelt'. Ook de duimen omhoog vanuit een onverwachte, meer hardboiled hoek: Lee Child vindt Onvindbaar een ontzettend knap en subtiel verhaal. 'Ik dacht te weten wie het had gedaan, maar zat er vier keer naast.'

De hamvraag in Onvindbaar is: wat als je belangrijkste herinnering niet blijkt te kloppen? Wanneer de tienjarige Arden op haar jonge tweelingzusjes past, ontsnappen ze even aan haar aandacht. Even later ziet ze de meisjes in een glimp in een onbekende auto voorbij snellen. Sindsdien is de tweeling spoorloos verdwenen.

Twintig jaar later heeft Arden haar leven nog maar nauwelijks op de rails, haar ouders zijn gescheiden, haar studie lijkt te mislukken en de vraag of haar zusjes nog leven houdt haar nog altijd bezig.

Als haar vader overlijdt, erft ze het familiehuis dat sinds het drama leegstaat, en besluit ze terug te keren naar haar geboortedorp. Daar blijkt al snel dat haar herinneringen aan die verschrikkelijke middag niet kunnen kloppen, en ze gaat op zoek naar de man die korte tijd verdacht werd van de verdwijning. Arden is vastberaden om de waarheid te achterhalen, maar het stadje en het familiehuis geven hun geheimen niet zomaar prijs.

Laura McHugh woont en werkt in Missouri,en debuteerde met het goed ontvangen Het gewicht van bloed. Ze won er de International Thriller Writers Award 2015 mee.

Foto auteur: Taisia Gordon

Geen opmerkingen: