08 mei 2017

In de stress schieten (nieuws, 2017)

Minette Walters verlaat het genreNa een pauze van tien jaar is de Britse schrijfster Minette Walters weer terug met een nieuw boek. Maar ze neemt afscheid van het thrillergenre. Haar nieuwe boek is een historische roman over de pest. 


Minette Walters in 2006
De koningin van de psychologische thriller doet afstand van haar troon. Voortaan is het historische fictie wat de klok slaat. Haar nieuwe roman is getiteld The Last Hours en komt in november uit.

De Black Death, oftewel de pestepidemie die in de veertiende eeuw miljoenen slachtoffers maakte, staat centraal in haar nieuwe boek. Minette Walters raakte gefascineerd door het thema nadat ze erachter was gekomen dat de ziekte voet op Engelse bodem zette op een kleine vijftien kilometer van waar zij woont in Dorset. In de krant The Guardian verklaart ze dat ze het benauwd kreeg van de gedachte dat de slachtoffers van de pest in haar buurt begraven liggen. 'Elke keer als ik mijn huis verlaat, denk ik dat ergens onder mijn voeten een pestgraf is.' Het nieuwe boek is de eerste van een serie van twee delen. Het volgende boek verschijnt in 2018.

Walters heeft zeventien romans, novelles en verhalenbundels op haar naam staan. In Groot-Brittannië alleen al heeft ze voor 13 miljoen euro aan boeken verkocht. Vanaf 1993 tot 2007 publiceerde ze jaar in jaar uit boeken. Maar tien jaar geleden eindigde dat abrupt na de publicatie van The Chameleon's Shadow. Daarna kwam er nog slechts een kort verhaal op de markt: The Cellar uit 2015.

In een interview met The Guardian twee jaar geleden erkende ze dat ze last had van een burn-out. 'Om eerlijk te zijn: ik raakte enorm in de stress en had een pauze nodig. Ik ben een enorm langzame schrijver en het hele proces van het uitbrengen van een boek, met publiciteit en zo eromheen, werkt op mijn zenuwen.

Hoewel het genre van 'domestic noir' waarin zij pionierswerk verrichtte tegenwoordig enorm gewild is, is Walters de misdaadliteratuur een beetje beu. 'Ik hou van vernieuwen en terwijl het me een groot plezier doet dat ik de psychologische thriller populair heb gemaakt, is tegen mijn natuur als ik niet naar andere horizonten op zoek ga.'

Bron: The Guardian. Klik hier voor een interview uit 2008

Geen opmerkingen: