10 mei 2017

Gesignaleerd 415 (nieuws, 2017)

Janneke Heimweg - De Judajaagster


Afgelopen zondag werd in de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen de thriller De Judajaagster van Janneke Heimweg gepresenteerd. Volgens uitgeverij Palmslag gaat het om 'een hedendaagse thriller gebaseerd op een historische gebeurtenis'. Het boek gaat over religie, maar ook over vrouwenemancipatie.  

De Groningse Juul Samplonius leidt een succesvol studentenleven. Daar komt abrupt een einde aan als ze thuiskomt van haar afstudeerstage in de synagoge van Barcelona. Eerder nog was ze vastbesloten uit te zoeken wat het eeuwenoude mozaïek dat ze daar vond te maken heeft met vroegere familieruzies; terug in Groningen is er alleen het heden waarin ze moet zien te overleven.

En dan volgt er een opeenstapeling van bizarre gebeurtenissen. Juul verliest een dierbare. Ondertussen raakt ze steeds meer verwikkeld in de Gronings-Joodse geschiedenis. Prostitutie speelt een prominente rol en onbedoeld haalt ze onbedoeld een groot oorlogsschandaal naar de oppervlakte. Tot overmaat van ramp blijkt ook nog dat haar geliefde synagoge in groot gevaar verkeert.

Janneke Heimweg (1979) uit Groningen is (gast)blogger en redacteur bij Glasnost radio (OOG). Sinds 2012 zijn negen korte verhalen van haar gepubliceerd in verhalenbundels, twee daarvan wonnen een prijs

Geen opmerkingen: