08 mei 2017

Een kist van spaanplaat (nieuws, 2017)

Thrillerschrijfster duikt in wereld van rouwen, kisten en cremeren

Vaarwel heet het nieuwe boek van Annet de Jong. Ditmaal geen thriller, maar een verslag van haar 'persoonlijke queeste' door uitvaartland.

Zeven tropenjaren op de parlementaire redactie en ruim een decennium op de kunstredactie van De Telegraaf had Annet de Jong achter zich, toen uitgeverij Luitingh-Sijthoff haar benaderde voor een boek over uitvaart en afscheid. Ze wilde echter geen handboek hoe om te gaan met de dood schrijven zoals de uitgeverij voorstelde, maar verslag doen van een journalistieke speurtocht.

De verslaggeefster interviewde tientallen mensen die in de branche werken, wandelde rond op een uitvaartbeurs en bezocht begraafplaatsen. Ze ontdekte hoe gesloten de uitvaartwereld is, maar wist toch te achterhalen dat verzekeraars in veel gevallen milieuonvriendelijke gefineerde spaanplatenkist leveren, een kist waarvoor de verzekerde acht keer zo veel betaalt als die kost. Ook cremeren brengt veel geld in het laatje, vertelt ze op de site van Villamedia. 'Aan cremeren verdienen de grote verzekeraars die ook crematoria bezitten het meest, dus roept men al jaren da cremeren goedkoper is dan begraven.'

De Jong debuteerde in 2008 als schrijfster en publiceerde enkele thrillers. Sinds 2014 vormt ze met haar partner Dominique van der Heyde het auteursduo Anna Levander.

Bron: Villamedia

Geen opmerkingen: