02 mei 2017

Lezende Pinokkio's (nieuws, 2017)
Lezers liegen het meest over verfilmde boeken
Druk zijn we allemaal. Met werk. Of met werk zoeken. Kinderen. Ouders. En natuurlijk de smartphone. Maar een boek lezen? Dat gebeurt lang niet zo vaak meer als we gewend waren.

 

Uit een in april uitgevoerd onderzoek door The Reading Agency onder tweeduizend Britten bleek dat zeker twee op de drie personen zouden willen dat ze meer tijd hadden om te lezen. Echter, nog niet de helft (48 procent) gaf toe dat ze te druk hadden.

Van de ondervraagden gaf 41 procent toe te liegen over het feit dat ze een bepaald boek hadden gelezen. Opmerkelijk was dat de dertien boeken waarover het meest een loopje met de waarheid werd genomen later zijn verfilmd en publiekstrekkers werden.

1. De James Bond-thrillers van Ian Fleming
2. Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien
3. The Chronicles of Narnia, van C.S, Lewis
4. The Da Vinci Code van Dan Brown
5. The Hunger Games van Suzanne Collins
6. Trainspotting van Irvine Welsh
7. The Wizard of Oz van L. Frank Baum
8. Bridget Jones's Diary van Helen Fielding
9. The Girl with the Dragon Tattoo van Stieg Larsson
10. The Godfather van Mario Puzo
11. One Flew Over the Cuckoo's Nest van Ken Kesey
12. Gone Girl van Gillian Flynn
13. The Kite Runner van Khaled Hosseini

De onderzoekers achterhaalden ook waarom lezers liegen dat het gedrukt staat. Om indruk te maken op andere mensen, zo blijkt. Mannen doen dit vaker dan vrouwen. Dat gebeurt zowel tijdens sollicitatiegesprekken als bij ontmoetingen met aanstaande schoonouders. Maar ook op social media, waar niemand je boekenplank kan zien, en afspraakjes wordt de schijn hoog gehouden.

Bron: The Guardian


Geen opmerkingen: