22 mei 2017

Aan tafel bij Humberto (nieuws, 2017)

De jury van de Gouden Strop: v.l.n.r. Marian van Leth, Els Roes, Erik de Vries, Soraya Vink en Anniko van Santen


Bekroonde auteurs op shortlist Gouden Strop De voormalig laureaten Donald Nolet en Felix Weber (pseudoniem van Gauke Andriesse) zijn genomineerd voor de Gouden Strop 2017. Nolet won deze thrillerprijs én de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut drie jaar geleden met zijn boek Versleuteld. Andriesse werd in 2011 gehuldigd voor zijn thriller De handen van Kalman Teller.

Nolet en Weber moeten het opnemen tegen Simon de Waal (oud-winnaar van de inmiddels opgeheven Vlaamse thrillerprijs De Diamanten Kogel), die met zijn politiethriller Nemesis tot de shortlist doordrong. De twee laatste genomineerden zijn Ilse Ruijters met haar psychologische thriller Later als ik dood ben en Anita Terpstra, auteur van Samen.

De jury, onder leiding van tv-presentatrice Anniko van Santen, koos deze vijf thrillers uit 83 inzendingen, een kleiner aantal dan in 2016 toen 97 boeken werden beoordeeld door de jury. De laatste jaren schommelt het aantal inzendingen rond de negentig. In 2011 las de jury het recordaantal van 111 boeken, daarna zette de daling in. De Spanningsblog deed donderdag 18 mei een poging om de shortlist te voorspellen en gokte drie van de vijf genomineerden goed..

Voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Bling Bling. Diamantroof in Delhi van Jan Van der Cruysse (winnaar van de laatste De Diamanten Kogel), Dooie dagen van Pim Hermans en Maakbaar van Mariette Zweers.

RTL Late Night


De winnaars van De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden op donderdag 8 juni bekendgemaakt. In plaats van de Avond van het Spannende Boek vindt de uitreiking plaats in het tv-programma RTL Late Night, de kijkcijferhit gepresenteerd door Humberto Tan. De Stichting CPNB is bij voorbaat al opgetogen over deze bijeenkomst. 'Wij vonden het goed bij RTL passen. En dat vond RTL dus ook', aldus een woordvoerder. 'Mijns inziens verdient het spannende boek zo'n mooi platform, we denken dat het bereik nu groter is dan met Avond van Spannende Boek zoals die er voorheen was.'

De thrillerprijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De Gouden Strop bestaat dit jaar 31 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan deze prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won Lieve mama van Esther Verhoef. De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Anniko van Santen, Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij Hebban.nl).

De Schaduwprijs wordt dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar ging de Schaduwprijs naar Lieve edelachtbare van Max van Olden. De jury van de Schaduwprijs bestaat uit juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter GNM), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM lid) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard).

Vrijdag 9 juni starten de Spannende Boeken Weken. De Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer heeft het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel geschreven dat gedurende die weken (van 9 tot en met 25 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

(Foto Gouden Strop-jury: Job Jan Altena)

Geen opmerkingen: