17 mei 2017

Stomende romantiek (nieuws, 2017)

Vertoning 'De eetclub' taboe in UgandaUganda heeft een vertoning van de Nederlandse film De Eetclub verboden, omdat die homoseksualiteit zou verheerlijken. Dat is verboden in het Afrikaanse land.

De voorstelling maakte onderdeel uit van het Europese filmfestival in de hoofdstad Kampala. Een Ugandese filmcommissie heeft De Eetclub, naar de gelijknamige thriller van Saskia Noort, van tevoren gekeken om hem te keuren en zegt dat er strafbare dingen in te zien zijn.

Volgens de commissie is er in verschillende scènes homoseksualiteit te zien of wordt erover gesproken. 'In de tien minuten dat twee vrouwen homoseksualiteit verheerlijken zeggen zij dat het huwelijk (waarschijnlijk met mannen) zwaar is! Dat gaat tegen de Ugandese waarden in', schrijft de commissie in een rapport, dat door de Nederlandse ambassade in Kampala op Facebook is gezet.

De commissie stoort zich er verder onder meer aan dat twee volwassenen zoenen waar kinderen bij zijn, er veel alcohol wordt gedronken. Bovendien zijn er scènes vol 'stomende romantiek en seksuele activiteiten' te zien. Ook komen er vrouwen en mannen in voor die de echtelijke trouw niet zo serieus nemen. Wat geweldsscènes betreft, werden er opmerkelijk genoeg een opmerkingen gemaakt. En dat terwijl de kijker getuige is van een knokpartij op een feest en de val van iemand uit een wolkenkrabber in aanbouw.

De Nederlandse ambassade betreurt het besluit en trekt zich terug als deelnemer aan het festival. De thriller De Eetclub gaat over intriges binnen een vriendengroep in een exclusieve villawijk.

Bron: NOS


Geen opmerkingen: