04 mei 2017

Opgetogen (nieuws, 2017)

Vragen over George Smiley? Vraag het John le Carré!Hij verscheen voor het eerst in 1961 en werd toen omschreven als een kleine, ietwat gezette, stille man, die slecht gekleed door het leven ging. Maar die man, die een diepe liefde koesterde voor Duitse poëzie, bleek verre van gewoontjes te zijn. Hij was George Smiley, een van de bekendst en slimste spionnen in de literatuur.

John le Carré in 2008
Komend najaar geeft zijn schepper, John le Carré, zijn beroemde personage opnieuw pagina's lang de ruimte in zijn nieuwste thriller A Legacy of Spies. Ter gelegenheid hiervan zal de schrijver, die maar zelden in het openbaar verschijnt, een bijeenkomst bezoeken waar hij alles wat u altijd al had willen weten over Smiley zal toelichten.

Het zal voor veel thrillerliefhebbers het literaire evenement van het jaar worden. De 'Evening with George Smiley' vindt plaats op 7 september in de Royal Festival Hall in Londen. De bijeenkomst wordt rechtstreeks uitgezonden in een aantal bioscopen.

De 85-jarige Le Carré liet in The Guardian weten 'opgetogen' te zijn in de gelegenheid te worden gesteld om over George Smiley te kunnen spreken. De opbrengsten van de avond zullen ten goede komen aan de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

Smiley laat voor het eerst van zich lezen in Le Carré's debuutroman Call for the Dead. In totaal speelt hij een rol in acht boeken van de Britse schrijver. Zijn meest spraakmakende optreden was in Tinker Tailor Soldier Spy, later verfilmd met Gary Oldman als de illustere spion.

Le Carré, pseudoniem van David Cornwell, wordt slechts sporadisch in het openbaar gespot. Toen hij in 2013 hoofdgast was op het  Hay festival, was dat de topattractie van het evenement. Kaarten voor An Evening with George Smiley zijn vanaf 8 mei te koop.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: