13 januari 2011

Rust en inspiratie (nieuws, 2011)

WELKOM OP IAN FLEMING INTERNATIONAL AIRPORT

Op Jamaica is deze week een internationaal vliegveld voor privéjets en kleinere commerciële vluchten geopend dat de naam van de schrijver van de 'James Bond'-thrillers draagt. Ian Fleming International Airport is niet ver van het schilderachtige toevluchtsoord waar de Britse auteur zijn veertien boeken over geheim agent 007 schreef. Het landgoed is nu een exclusief resort, eigendom van Chris Blackwell, oprichter van Island Records, die de wereld met de muziek van reggaegrootheid Bob Marley liet kennis maken.

Het kleine vliegveld, dat voorheen de naam Boscobel Aerodrome droeg, herbergt een terminal met douanefaciliteiten. De luchthaven bij de kustplaats Orcabessa is de derde internationale vliegeveld van Jamaica.

Lucy Fleming, de nicht van schrijver Fleming, was vanuit Engeland overgekomen om het doorknippen van het lint mee te maken. Ze zei dat haar oom verheugd zou zijn met een vliegveld dat naar hem is vernoemd. ,,Hij was gek op Jamaica en vond hier zowel rust als inspiratie. Om eerlijk te zijn, ik geloof niet dat hij zijn thrillers over James Bond zou hebben geschreven zonder Jamaica.''

Ian Fleming bezocht Jamaica voor het eerst in 1942, toen hij als geheim agent was gestationeerd in Bermuda. Later keerde hij er terug en kocht een stuk land dat hij GoldenEye noemde. Daar schreef hij zijn eerste James Bond-avontuur Casino Royale. De onverschrokken geheim agent is overigens vernoemd naar een bescheiden Amerikaanse vogelkenner die het boek 'Birds of the West Indies' schreef.

(Bron: The Examiner)

Geen opmerkingen: