03 januari 2011

Wordt verwacht 224 (nieuws, 2011)

IN EEN ALFA ROMEO NAAR CORLEONE

'Enkeltje Corleone', dat in mei 2011 bij uitgeverij Lebowski verschijnt, is het verslag van een 'bedevaart' die schrijfster Petra Reski (1958) maakt van haar geboorteplaats Kamen (Ruhrgebied) naar Corleone op Sicilië. In haar studententijd legde ze dezelfde route af na het lezen van 'De Peetvader' van Mario Puzo; het is het begin van een levenslange fascinatie met Italië, zijn bewoners en de maffia. Haar pelgrimage legde ze destijds af in in een roestige Renault 4, nu in een gehuurde witte Alfa Romeo Spider.

Onderweg mijmert de schrijfster in haar auto over het verleden; de weg die ze zelf in de afgelopen dertig jaar heeft afgelegd - van studente tot journaliste die schrijft over de maffia, eerst vanuit Italië, maar in de laatste jaren steeds vaker vanuit haar geboorteland. Dutisland werd op wrede wijze geconfronteerd met de Europese expansie van de maffia, toen bij een wraakactie in 2007 zes Italianen in koelen bloede werden vermoord in een pizzeria in Duisburg. Een actie van de 'ndrangheta.

Reski schrijft beschouwingen over advocaten, officieren van justitie, maffiosi, slachtoffers, antimaffiastrijders, obers en politici. Ze schetst het veranderende landschap na de Europese eenwording, de groeiende invloed van de maffia in Duitsland, maar ook in Nederland (de verdachten van 'Duisburg' werden in 2009 in Amsterdam gearresteerd).

Van Reski verscheen eerder de bestseller 'Maffia'. Dat boek kon in Duitsland en Nederland alleen verschijnen met zwartgemaakte namen, omdat verschillende personen die in het boek voorkwamen een proces tegen haar hadden aangespannen. Van 'Maffia' werden in Nederland tienduizend exemplaren verkocht. (foto auteur: Paul Schirnhofer)

Andere nieuwe titels:

Gerlof Leistra (red.) - 'De wereld van de misdaaad: standplaats Nederland' (mei 2010). Bundel met bijdragen van de 'crème de la crème' van de Nederlandse misdaadverslaggevers en behandelt de misdaad in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, maar ook plaatsen als Zandvoort, Harlingen, Enschede en Sint Willebrord.
De Waal & Baantjer - 'Een schot in de roos' (april 2011). Vierde deel in de serie over de oude rechercheur Peter van Opperdoes en zijn jonge collega Jacob. Ditmaal spelen een gevonden mobieltje en een gruwelijk toegetakeld lichaam in een verlaten pand een grote rol in het verhaal.

Geen opmerkingen: