27 januari 2011

Naar de kerk (nieuws, 2011)

ROCKLEGENDE PATTI SMITH SCHRIJFT DETECTIVEROMAN

De Amerikaanse rockzangeres en dichteres Patti Smith treedt in de voetsporen van onder anderen Agatha Christie, Ian Rankin en Stieg Larsson, om maar eens een paar iconen van het thrillergenre te noemen. De 64-jarige artieste liet deze week doorschemeren dat ze '68 procent' van een detectiveroman, spelend in Engeland, reeds voltooid heeft.

In een interview met de Britse krant The Guardian gaf Smith afgelopen weekend al enkele hints over literaire projecten die haar bejubelde memoires, 'Just Kids', moeten opvolgen. Tijdens een bijeenkomst van de Royal Geographical Society, woensdagavond in Londen, bevestigde Smith dat ze schrijft en schaaft aan een misdaadroman. ,,De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt aan een detective die begint in St Giles-in-the-Fields (een kerk in het centrum van Londens West End, red.).'' Iedere keer wanneer de zangeres de Britse hoofdstad bezoekt, gaat ze even naar de kerk, ,,waar het verhaal tot me kwam.''

De afgelopen vier decennia heeft Smith ruim een dozijn dichtbundels gepubliceerd, plus bundels met artwork en songteksten. Hoewel haar werk meer trekken heeft van het oeuvre van de Amerikaanse Beat Generation-dichter Allen Ginsberg dan van Agatha Christie, zegt Smith dat ze sinds haar kinderjaren al verzot is op detectiveverhalen. Haar misdaadroman, waarvan niet bekend is wanneer het zal verschijnen, zal geïnspireerd zijn door Sherlock Holmes en de Amerikaanse hardboiled-thrillerschrijver Mickey Spillane.

(Bron: The Guardian, foto: Angelo Cricchi)

Geen opmerkingen: