13 januari 2011

Uit de archieven (nieuws, 2011)

'NIEUW' HAMMETT-VERHAAL OP STAPEL

Decennia na zijn dood komt er tot voor kort onbekend verhaal van de Amerikaanse detectiveschrijver Dashiell Hammett in print uit. Het gaat om het verhaal 'So I Shot Him', een negentien pagina's tellende minithriller geschreven in de karakteristieke hardboiled stijl die Hammett eigen was. Het verhaal wordt gepubliceerd in de winter/lente-editie van het Amerikaanse thrillertijdschrift Strand Magazine, zo liet hoofdredacteur Andrew F. Gulli vandaag weten.

Gulli stuitte op het ongedateerde verhaal en nog veertien andere van Hammetts hand, toen hij research deed in de archieven van de universiteit van Texas in Austin. Strand Magazine publiceerde onlangs nog onbekende verhalen van Graham Greene, Mark Twain en Agatha Christie. De editie met het Hammett-verhaal verschijnt op 28 februari.

Dashiell Samuel Hammett (1894–1961) moderniseerde met zijn vijf thrillers in de jaren dertig van de vorige eeuw het genre van het misdaadverhaal. Hij bracht de realiteit terug in het detectivegenre, dat daarvoor doortrokken was van romantiek. Zijn meest bekende werk is 'De Maltezer Valk' dat voor het eerst verscheen in 1930. Hoofdpersoon is detective Sam Spade, die door Humphrey Bogart onsterfelijk werd gemaakt in de verfilming van John Huston uit 1941.

(Bron: The Washington Post)

Geen opmerkingen: