19 januari 2011

Nevermore, dus... (nieuws, 2011)

'POE TOASTER' KOMT OPNIEUW NIET OPDAGEN

De hoop dat de geheimzinnige 'Poe Toaster' ooit nog bloemen en een fles cognac zal achterlaten op het graf van schrijver Edgar Allan Poe, lijkt te zijn vervlogen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kwam de mysterieuze fan van de grondlegger van het detectivegenre niet opdagen op de begraafplaats in Baltimore, waar Poe-fans diens geboortedag op 19 januari vieren.

Vier namaak-'Poe Toasters' kwamen en gingen. Maar de echte liet zich niet zien. Rond vijf uur 's ochtends Amerikaanse tijd kwamen enkele Poe-adepten tot de conclusie dat het ritueel zich 'nevermore' meer zal voltrekken. Daarna trokken ze op naar Poe's graf om er rozen neer te leggen en cognac te drinken.

Een opmerkelijke traditie die zo'n zestig jaar duurde en waarover nooit helemaal duidelijkheid kwam, lijkt nu ten einde gekomen. Een onbekende persoon liet ieder jaar drie rozen en een halfvolle fles cognac achter bij de grafsteen van Poe op diens geboortedag. In 2009 gebeurde dat voor de laatste keer. ,,Ik denk dat we kunnen zeggen dat hij geen autopech heeft en niet ziek is'', zegt Jeff Jerome, curator van de Poe House and Museum. ,,Dit ziet er niet goed uit.''

Poe, auteur van het eerste moderne detectiveverhaal, 'The Murders in the Rue Morgue', stierf in 1849 in Baltimore, nadat hij was ineengezakt in een kroeg. Bijna een eeuw later, in de jaren veertig, begon een onbekende man een jaarlijks eerbetoon te geven aan de schrijver. Zijn jaarlijkse 'buiging' voor de schrijver werd voor het eerst opgetekend in 1949 in de krant The Evening Sun of Baltimore. Degenen die een glimp van de Poe Toaster hebben opgevangen, zagen hem immer gekleed in het zwart, met een witte sjaal en een grote hoed.

Curator Jerome heeft de ceremonie bekeken sinds 1978, vanuit een kerk naast de begraafplaats. De vier nep-'Poe Toasters' legden allen rozen en cognac neer. Maar geen van hen gaf Jerome het geheime signaal, dat alleen de curator kent. En geen van hen wist de rozen in de juiste positie te arrangeren.

In 1993 begon de 'Poe Toaster' briefjes achter te laten, waarin hij onder andere schreef dat hij de fakkel zou doorgeven. Een briefje uit 1998 meldde dat de originele 'Poe Toaster' was overleden en dat de traditie zou worden voortgezet door zijn twee zonen. Maar de zonen bleken de traditie niet zo serieus te nemen. In 2001 werd een notitie achtergelaten over de Super Bowl en drie jaar later ging het in het briefje over de oorlog in Irak.

Geen opmerkingen: