28 januari 2011

Haat en Nijd, deel 17 (nieuws, 2011)

STIEG LARSSON HAD NIETS BETERS TE DOEN

De kiem voor de wereldberoemde 'Millenniumtrilogie' van Stieg Larsson werd gelegd in de zomer van 2002. Dat schrijft Larssons vriendin Eva Gabrielsson in haar memoires 'Millennium, Stieg och Jag' ('Millennium, Stieg en ik').

Stieg Larsson stierf in 2004. Hij liet een pak manuscripten na met verhalen die hem beroemd zouden maken. In haar boek vertelt Eva Gabrielsson hoe haar vriend ertoe kwam deze thrillers te schrijven. In 2002 werkte ze tijdens de vakantie aan een biografie van de Zweedse architect Per-Olof Hallman. De ijsberende Stieg werkte op haar zenuwen. 'Heb je niets te doen?', vroeg ze hem, waarop hij met een 'nö' antwoordde.

Op dat moment begon hij uit te kijken naar een eigen project. Dat werd de 'Millennium'-reeks waarin Stieg Larsson zijn hele leven injecteerde. Zelfs de architect over wie Eva schreef, duikt op in zijn verhalen. Eva corrigeerde zijn kopij. Om die reden schrijft ze in haar memoires dat Stiegs boeken de puzzel van hun twee levens zijn.

Destijds meende Larsson dat Eva's boek over Per-Olof Hallman haar leven zou veranderen. Maar het was omgekeerd, aldus Gabrielsson: ,,Absurd genoeg veranderde niet dat boek mijn leven, maar de Millennium-reeks.'' Ze voegt eraan toe dat de Stieg van de Millennium-industrie haar niet interesseert, al is ze wel geschokt door de 'kilheid' waarmee de familie Larsson haar na de dood van haar succesvolle vriend behandelde.

In haar memoires beschrijft Gabrielsson, die 32 jaar met Larsson samenleefde, zich als 'de huisvrouw van de kunstenaar'. Uitgeverij De Geus verwierf de rechten van Gabrielssons boekje dat binnenkort verschijnt onder de titel 'Millennium, Stieg en ik'. In Frankrijk verscheen vorige week een vertaling bij Actes Sud.

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: