14 januari 2011

Gestopt met schrijven (nieuws, 2011)

THRILLERAUTEUR JOE GORES OVERLEDEN

De Amerikaanse detectiveschrijver Joe Gores is maandag 10 januari op 79-jarige leeftijd overleden. Volgens de kranten The San Francisco Chronicle en Los Angeles Times stierf Gores aan de gevolgen van een maagbloeding.

Gores, die op eerste kerstdag 1931 in Rochester, Minnesota, werd geboren, schreef zestien thrillers en drie verhalenbundels gedurende zijn veertigjarige schrijverscarrière. Het meest bekend werd hij met het boek 'Spade & Archer: The Prequel to Dashiell Hammett's The Maltese Falcon,' uit 2009. De voormalige privédetective Gores schreef daarnaast scenario's voor tv-series als 'Kojak', 'Magnum P.I.' en 'Columbo'. Gores was ook werkzaam als vrachtwagenchauffeur, hotelmanager en leraar Engels op een jongensschool in Kenia.

Met zijn debuut 'A Time of Predators' (1969), over een hoogleraar die zich opnieuw commandotechnieken eigen maakt om de jeugdbende te pakken die zijn vrouw heeft verkracht, werd hij onderscheiden met de Edgar Award voor beste eerste roman. Ook won hij Edgar Awards voor beste korte verhaal ('Goodbye Pops') en voor een aflevering van Kojak. Overigens boekte Gores niet direct succes. ,,In één jaar tijd kreeg ik driehonderd afwijzingen van uitgevers. Ik heb er de badkamer mee behangen'', schreef hij eens op de website MysteryNet.com. ,,Toen, in 1957, was Manhunt - het laatste pulpblad dat ik benaderde - bereid om een kort verhaal van mij te kopen. Ik kreeg er 65 dollar voor.''

(Bron: Los Angeles Times, MysteryNet.com)

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien ook nog aardig om te weten is dat Hammett-bewonderaar Gores een roman schreef met Dashiell Hammett als hoofdpersoon, uiteraard getiteld 'Hammett'.
En verder is hij erin geslaagd te overlijden op de (50e) sterfdag van Hammett.
mvrgr, Theo Capel

P.S. 'beste eerste roman' moet natuurlijk 'beste debuut' zijn.