13 januari 2011

Bevrijden van geesten en vijanden (nieuws, 2011)

GABRIELSSON: 'IK KAN VIERDE LARSSON-THRILLER AFMAKEN'

De vriendin van de in 2004 overleden thrillerschrijver Stieg Larsson zou zijn vierde boek kunnen afmaken. Volgens Eva Gabrielsson staan de eerste tweehonderd pagina's al op papier en is het dus niet veel werk meer. Dat schrijft zij in haar memoires met de titel 'Millennium, Stieg en ik', die komende woensdag worden uitgebracht.

De toen 50-jarige Larsson stierf nadat hij de eerste drie delen van de Millenniumreeks had geschreven. Van de boeken zijn wereldwijd inmiddels 45 miljoen exemplaren verkocht. Gabrielsson hield financieel niets over aan het succes van haar overleden partner, omdat zij niet met hem getrouwd was. De hele erfenis ging naar zijn familie, vader Erland en broer Joakim.

Gabrielsson laat niets los over de plot van het boek in uitvoering, maar wil wel iets kwijt over de charismatische maar beschadigde heldin van de serie, hacker Lisbeth Salander. In het nieuwe boek zal zij zich 'meer en meer bevrijden van haar geesten en vijanden', aldus Larssons partner.

Gabrielsson wil het boek alleen afmaken als zij de rechten van de familie krijgt. ,,Ik kan het afmaken. Stieg en ik schreven vaak samen.'' Gabrielsson heeft haar memoires inmiddels verkocht aan achttien landen. De Nederlandse vertaling zal begin februari bij uitgeverij De Geus verschijnen.

Geen opmerkingen: