21 januari 2011

Geen T-shirts of koffiemokken (nieuws, 2011)

ERVEN LARSSON WEERSPREKEN BESCHULDIGING 'WEDUWE'

De broer van Stieg Larsson heeft de beschuldigingen van de partner van de overleden Zweedse thrillerauteur dat diens familie elke cent uit diens nalatenschap perst van de hand gewezen. Tijdens een talkshow op de Zweedse televisie zei Joakim Larsson dat hij en zijn vader - erfgenamen van het Stieg - van plan zijn om het merendeel van de verdiensten van zijn boeken (ruim 25 miljoen euro) aan goede doelen te schenken. ,,Hoeveel we voor ons zelf houden? Daar hebben we nooit over nagedacht'', aldus Joakim.

Eva Gabrielsson (foto), die drie decennia lang de partner was van Larsson, wil de zeggenschap verkrijgen over diens vermogen. Ze zegt dat diens familie uit is op om alleen maar zo veel mogelijk winst uit zijn nalatenschap te krijgen. Gabrielsson erfde niets, omdat zij niet gestrouwd was met Stieg Larsson. De schrijver liet ook geen testament achter toen hij in 2004 stierf aan een hartaanval. Larssons Millenniumtrilogie heeft wereldwijd zo'n vijftig miljoen exemplaren verkocht.

Gabrielsson heeft nog een vierde, ongepubliceerd manuscript in bezit. De rechten ervan bezit ze echter niet. Ze weigert om het manuscript te overhandigen aan Larssons familie. ,,Ze hebben al zo veel geld. Er is ergens een grens'', zei ze eerder deze week in een talkshow. ,,Hoeveel kun je nog meer van de bodem schrapen?''

Joakim Larsson ontkende dat de familie zijn broers nalatenschap exploiteert. ,,Er zijn geen T-shirts of koffiemokken'', aldus Stiegs broer. ,,We hebben onze advocaten opdracht te geven om dat te verhinderen. We hebben zelfs een verzoek uit Taiwan gekregen om van de Millenniumtrilogie een operette te maken, maar dat hebben wij geweigerd.'' Hij voegde eraan toe dat de opbrengsten van de boeken en de verfilmingen worden geschonken aan de instellingen die Stieg steunde, evenals het antiracistische tijdschrift Expo waar hij voor werkte.

De werktitel van het vierde boek zou overigens 'Gods wraak' zijn. ,,Ik weet waar het verhaal over gaat maar heb het niet gelezen. Ik schat dat het om ongeveer tweehonderd bladzijden gaat'', zei Gabrielsson, die deze week haar biografie 'Millennium, Stieg et moi' publiceerde bij de Franse uitgeverij Actes Sud.

In de biografie vertelt Gabrielsson dat het verhaal in 'Gods wraak' zich afspeelt in Noord-Canada en dat hoofdpersoon Lisbeth Salanders persoonlijke ontwikkeling centraal staat. ,,In dit boek bevrijdt Lisbeth Salander zich van demonen en vijanden. Elke keer als ze erin slaagt wraak te nemen op een persoon die haar lichamelijk of geestelijk pijn heeft gedaan, verwijdert ze de tatoeage die deze persoon symboliseert'', schrijft Aftonbladet. Deze Zweedse krant heeft als één van de enigen een voorpublicatie van Gabrielssons biografie gelezen.

Geen opmerkingen: