16 januari 2011

Vunzige advocaat (nieuws, 2011)

NEDERLANDSE INBRENG IN MILLENNIUM-FILM

De Nederlandse acteur Yorick van Wageningen heeft een rol bemachtigd in de Amerikaanse verfilming van het eerste deel van de Millenniumtrilogie van schrijver Stieg Larsson. De opnames van 'The Girl with the Dragon Tattoo', dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel 'Mannen die vrouwen haten', vinden plaats in Los Angeles en Zweden. Ze beginnen volgende week.

Van Wageningen speelt advocaat Nils Bjurman, een van de grote bijrollen. Bjurman was curator van hacker Lisbeth Salander, maar in plaats van haar zaken te behartigen verkracht hij haar.

De regie is in handen van David Fincher, die eerder films als Se7en, Fight Club en The Social Network maakte. De Millenniumtrilogie van de overleden schrijver verhaalt over onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Deze rollen worden in de Amerikaanse versie vertolkt door acteurs Daniel Craig en Rooney Mara. Van de boeken van Larsson gingen wereldwijd vele tientallen miljoenen exemplaren over de toonbank. De drie delen werden eerder al met veel succes in het Zweeds verfilmd.

Het is niet de eerste rol die Van Wageningen in een Amerikaanse film krijgt. Eerder speelde de 46-jarige Nederlander al samen met onder anderen Angelina Jolie (in de drama 'Beyond Borders'), Colin Farrell (in het historische epos 'The New World') en Vin Diesel (in de actiefilm 'The Chronicles of Riddick'). Ook speelde hij recent de rol van Oom Ben in de succesvolle verfilming van het boek 'Oorlogswinter' van schrijver Jan Terlouw. Verder had hij een gastrol in de Britse misdaadserie 'The Commander'. De Amerikaanse versie van 'The Girl with the Dragon Tattoo' moet eind december in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn.

(Bron: o.a. Parool)

Geen opmerkingen: