10 januari 2011

Wordt verwacht 226 (nieuws, 2011)

HOOGSPANNING IN DEVENTER EN HAARLEM

'De afstammeling' die uitgeverij Sijthoff in april 2011 op de markt brengt, zou liefhebbers van het werk van Dan Brown moeten aanspreken. Het boek, geschreven door Almar Otten, bevat typische Brown-elementen: de jacht op een eeuwenoud handschrift, een levensgevaarlijke zoektocht en een opzienbarende waarheid.

Het verhaal begint in Daventre, achtste eeuw naar Christus. Met een brute aanval op de Heilige Schat van de Saksen probeert Karel de Grote het verzet van de afvallige stam te breken. Het eindigt in een groot bloedbad, maar het Saksische geslacht is sterk. Een afstammeling zal wraak nemen.

In het hedendaagse Deventer betrapt historica Lineke Tesing haar vriend Berend, een gepassioneerde amateur-archeoloog, terwijl hij in haar kelder iets in de muur metselde. Kort daarop sterft hij bij een onverklaarbaar auto-ongeluk. Nu wil Lineke nog maar één ding: de waarheid achterhalen.

Ondertussen doet Joris Dumbar tijdens zijn promotieonderzoek in Utrecht een opzienbarende ontdekking: hij vindt een onbekend Saksisch handschrift dat een nieuw licht werpt op onze geschiedenis. Het beschrijft de reis van de missionaris Lebuïnus, die in de achtste eeuw in Deventer leefde. Wanneer Joris' flat helemaal overhoopt wordt gehaald, weet hij dat hij iets bijzonders en gevaarlijks op het spoor is.

Almar Otten (1964) woont in Deventer en werkt daar voor de gemeente. De afstammeling is zijn vijfde thriller. Eerder publiceerde hij vier delen in de misdaadreeks 'De Deventer Moordzaken' bij uitgeverij ArtNik. Het laatste deel uit die serie, 'Lied van Angst', werd genomineerd voor de Diamanten Kogel.

ZOEKTOCHT

Van een andere Nederlandse auteur, Margreet Hirs, verschijnt in maart 2011, de thriller 'Haarlemmerolie'. Een verdwenen Italiaanse tandartsdochter verblijft vermoedelijk tegen haar zin in Haarlem. Haar radeloze vader vraagt zijn vriend, speurder Niccolò Neonato, haar op te sporen.

Neonato en zijn jonge assistent Piero Mulier hebben in Haarlem echter nog een paar andere zaken op te knappen, zaken van eer. Neonato wordt er geconfronteerd met zijn ergste nachtmerrie: de moord op zijn vader. En Piero wil zijn beroemde en beruchte voorvader, Pieter Mulier de Jongere, vrijpleiten van de moord waarvoor de Haarlemse schilder in de Hollandse Gouden Eeuw in het cachot verdween.

Margreet Hirs (Amstelveen, 1941) is schrijfster en journaliste en woonde als kind in Haarlem. Ze publiceerde de misdaadserie 'Bittere Honing', 'Romeins theater', 'Rood en groen' en 'Haventijd', die zich in Italië afspeelt. 'Bittere honing' werd genomineerd voor de Gouden Strop 2001, 'Haventijd' werd genomineerd voor de Diamanten Kogel 2005.

Andere nieuwe titels:

Simon Beckett - 'Niets blijft verborgen' (april 2011). Ook deze thriller van de Brit Beckett is doordrenkt met de geur van verrotting en ontbinding. De forensisch antropoloog David Hunter gaat opnieuw naar Dartmoor, waar acht jaar geleden een onderzoeksteam de graven van twee meisjes zocht... en niets vond.
Connie Willis - 'Zwarte winter' (mei 2011). Thriller voor wie geloof hecht aan het bestaan van tijdmachines. Wanneer geschiedenisstudente Kivrin de kans krijgt een tijdreis, twijfelt ze geen moment: ze is gefascineerd door de middeleeuwen. Ze komt aan in de veertiende eeuw, in een Engels dorpje. Maar ze is onderweg ziek geworden en ze komt erachter dat ze geen Middel-Engels spreekt. Ook ontdekt ze dat ze zich niet bevindt in het jaar 1320 zoals de bedoeling was, maar in 1348, het jaar van de Zwarte Dood, de pest.
Val McDermid - 'Blinde obsessie' (april 2011). Wanneer de psycholoog Charlie Flint een mysterieus pakketje krantenknipsels over een gruwelijke moord ontvangt, is haar interesse meteen gewekt. Het betreft een bruidegom in Oxford, die slechts een paar uur na de plechtigheid is vermoord.
Camilla Ceder - 'De jonge minnaar' (mei 2011). In het centrum van Göteborg wordt een dubbele moord gepleegd: Ann-Marie Karpov, docente archeologie, wordt dood aangetroffen, samen met een van haar studenten, Henrik Samuelsson. De jaloerse vrouw van Henrik wordt gearresteerd. Maar commissaris Christian Tell twijfelt. Was het een crime passionel of iets heel anders?
Franck Thilliez - 'Dagbehandeling' (mei 2011). Alice Dehaene is in behandeling bij psycholoog Luc Graham. Die moet haar helpen de verklaring te vinden voor de periodes van geheugenverlies. Dan gaat er tijdens een experiment met foto's uit het verleden iets mis en Alice vlucht in blinde paniek. Waarom heeft niemand haar verteld dat haar overleden tweelingzus nog leeft?
Iris Johansen - 'Donkere zomer' (april 2011). Dierenarts Devon Brady is aan het werk op een Caribisch eiland wanneer er een zwarte labrador met een schotwond wordt binnengebracht. Zijn baas Jude Marrok gaat woedend op zoek naar de schutter en belooft het dier later op te komen halen. Maar Marrok komt niet terug. Dan komt Devon erachter dat de hond een speciale gave heeft: hij kan mensen helen.
Tana French - 'De laatste afspraak' (mei 2011). Als Frank hoort dat de koffer van Rosie Daley is gevonden, staat zijn wereld stil. Twintig jaar geleden zouden Rosie en hij samen weglopen om in Londen een nieuw leven te beginnen, maar op het afgesproken tijdstip kwam ze niet opdagen. Was ze alleen vertrokken? Had ze een ander? Hij is er nooit achter gekomen.

Geen opmerkingen: