DON, EVA EN EEN ANKH
Een vleugje Jules Verne, een lijntje Indiana Jones, Noorse mythologie, de twee wereldoorlogen en de Holocaust. Als we uitgeverij Luitingh moeten geloven - en waarom zouden we dat niet doen? - zitten deze elementen met z'n allen in 'Strindbergs ster' van Jan Wallentin. Vanaf februari 2011 kan de lezer dat zelf uitvogelen, want dan ligt het debuut van dit 'Zweedse antwoord op Dan Brown' in de winkel.
In de thriller worden nogal wat grenzen overgestoken. Het verhaal speelt zich namelijk af in Zweden, Dutisland, België, Frankrijk, Rusland en Oost-Europa. Een amateurduiker vinddt een ankh in een oude mijn. Als dit Egyptische symbool van het eeuwige leven door niemand wordt geclaimd, neemt hij het mee naar huis. Daar komt hij door een noodlottig ongeval om het leven.
De politie verdenkt zijn goede vriend Don Titelman van moord. Don krijgt een advocaat toegewezen: de elegante Eva Strom. Tot hun verbazing worden ze meegenomen naar de Duitse ambassade in Stockholm, waar ze worden ondervraagd over een ankh en een vijfpuntige ster - Strindbergs ster -, waarvan ze helemaal niets weten. Ook een geheim genootschap blijkt zeer geïnteresseerd in deze voorwerpen. Het verhaal gaat dat degene die ze in handen heeft daarmee een driedimensionale kaart kan creëren die de weg wijst naar het middelpunt der aarde: een onderwereld waarvan de toegang beter gesloten kan blijven.
Jan Thomas Valentin Wallentin werd op 8 april 1970 geboren in Linkoping. Hij werkte zich op tot een bekend televisiejournalist in Zweden. Toen hij van zijn agent hoorde hoe snel de rechten op zijn manuscript werden verkocht (aan zestien landen nog voor de publicatie in Zweden) nam hij direct ontslag om aan uitbreiding van zijn oeuvre te kunnen werken.
Andere nieuwe titels:
James Rollins - 'De duivelkolonie' (mei 2011). In een indianengrot in de Rocky Mountains worden lijken gevonden die in de vorm van een ster en een maansikkel zijn neergelegd. De menselijke resten wijzen op een rituele slachting. Slechts één man ziet een waarschuwing in deze moordpartij: 'native American' Painter Crowe. De symbolen zijn een persoonlijke bedreiging: een van de doden is zijn neef.
Stephen Leather - 'Middernacht' (mei 2011). De sympathieke Jack Nightingale was onderhandelaar bij de politie en is nu privédetective. Hij rookt en drinkt als een ketter en is voor de duvel niet bang. Maar voor hij het beseft, raakt hij steeds dieper in een duivelse wereld betrokken: kwade machten, onverklaarbare gebeurtenissen, occultisme, satanisme, niets blijft onze held bespaard.
Chelsea Cain - 'Zondvloed' (mei 2011). Portland, Oregon. Het waterpeil van de rivier Willamette, die dwars door de stad stroomt, staat gevaarlijk hoog. Niet alleen dreigt er het gevaar van een dijkdoorbraak, maar ook dat van een seriemoordenaar, die het leuk vindt om zijn slachtoffers te verdrinken.
Thomas W. Young - 'Missie: Mullah' (maart 2011). Gebaseerd op eigen ervaringen in Afghanistan, vertelt Young, die diende als Air National Guard over de een C-130 Hercules transportvliegtuig, die een bijzondere vracht vervoert: een hooggeplaatste mullah, een schriftgeleerde, verbonden aan de taliban. De bestemming is de gevangenis waar de mullah zal worden verhoord. Maar rebellen willen hem bevrijden en schieten het toestel uit de lucht. De overlevenden moeten uit handen van de rebellen zien te blijven. Maar de mullah wil juist door hen gevonden worden.
Angus Donald - 'Kruistocht' (maart 2011). Tweede deel van de hervertelling over Robin Hood. In 'Vogelvrij' werd Robin gered door kruisvaarders. In ruil darvoor moest hij beloven zich met zijn leger achter koning Richard Leeuwenhart te scharen bij de bevrijding van Jeruzalem. Een leger op de been houden is echter een kostbare zaak. Voordat hij het beseft heeft Robin schulden van Engeland tot diep in het Midden-Oosten.
Preston & Child - 'Gideons wraak' (mei 2011). Gideon Crew, scherpschutter, hacker en inbreker, heeft nog maar een jaar te leven. Dan benadert de National Intelligence hem voor een gevaarlijke klus. Crew twijfelt tussen een jaar lang nog van het leven genieten of iets goeds doen voor de wereld.
Michael Byrnes - 'De Genesis Erfenis' (april 2011). In Mesopotamië, 4004 voor Christus, wordt een exotische vreemdelinge door de bewoners van een nederzetting aangevallen. Zij neemt wraak en die wraak heeft gevolgen voor het heden: als in Noordoost-Irak een groep mariniers een grot wil betreden, ontdekt zij dat er een nog groter gevaar schuilgaat onder de bergen.
Mark Burnell - 'Remote control' (april 2011). Risicoanalist Michael Rafter wordt met de dood bedreigd en slaat op de vlucht. Hij heeft eerst geen idee wie hem wil vermoorden en waarom. Samen met zijn oude liefde Tracy Chen ontdekt hij een web van samenzweringen, spionage en contraspionage. Maar hij ontdekt ook dat zijn identiteit is gestolen.
Eric van Lustbader - 'Robert Ludlum's De Bourne Belofte' (mei 2011). Het negende deel rond Jason Bourne, de succescreatie van Robert Ludlum. Bourne wordt tijdens een nieuwe missie verrast door een voormalig tegenstander die met hem wil samenwerken. Van hem krijgt Bourne te horen dat een medestrijder is ingehuurd om hem te vermoorden.
Mark Alpert - 'Het Omega Complot' (mei 2011). Thriller met clichétitel over Michael Gupta, de achterkleinzoon van Albert Einstein. Gupta kent als enige de gehele Theorie van Alles. Het is niet voor niets dat Einstein zelf de theorie nooit bekend heeft gemaakt: als die in verkeerde handen valt, kan dat het einde van de wereld betekenen.
Stephen King - 'Eenmalige zonde' (februari 2011). Bundel met twee verhalen van King. Eén van de verhalen is 'Blockade Billy', over een predikant, die het einde voelt naderen en nog één keer in zijn leven wil zondigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten