12 januari 2011

Van politiek tot voetbal (nieuws, 2011)

DRUK 2011 VOOR TOMAS ROSS

Hoewel hij de - oude - pensioengerechtigde leeftijd al in 2009 bereikte, lijkt thrillerschrijver Tomas Ross geenszins van plan te zijn gas terug te nemen. Integendeel, 2011 lijkt voor hem een drukker jaar dan ooit.

Zo schrijft de Haagse auteur op uitnodiging van het Singermuseum in Laren de novelle 'Het Mysterie van de Denker'. Dit alles ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Rodin. De Denker denkt weer'. Vanaf 27 januari is de Larense Denker van Auguste Rodin weer terug in het museum. In 2007 werd dit beroemde beeld van Rodin geroofd en verminkt. Met deze expositie wordt de terugkeer van 'De denker' gevierd.

Ross is ook elke dinsdagavond op de radio te horen. Rond de klok van half negen 'twittert' de schrijver in dertig seconden over van alles, van politiek tot voetbal. Dat gebeurt bij BNN Today op radio 1. Het programma heeft de auteur op dinsdag 15 februari als hoofdgast. Hij zal het onder meer hebben over de serie 'Schavuit van Oranje'.

De thrillerauteur is op het moment bezig met een aantal projecten voor de publieke omroep. Hij werkt onder andere mee aan de nieuwe VPRO-televisieserie 'Oranje onder vuur', de opvolger van Schavuit van Oranje, die januari 2012 in vier delen zal worden uitgezonden op Nederland 1. Daarnaast werkt hij momenteel aan de Telefilm 'Hofstadt' waarin een vrouw haar vermiste man zoekt. Uit maar liefst 123 inzendingen hebben de publieke omroepen een voorlopige selectie gemaakt van twaalf plannen voor een nieuwe serie Telefilms, waaronder 'Hofstadt'. Komend voorjaar volgt de definitieve keuze voor de zes Telefilms die in 2012 worden uitgezonden. In het najaar van 2011 zal de VPRO de 6-delige radiodramaserie 'De oorlogskoningin' uitzenden, over koningin Wilhelmina in Londen. Ross werkt hier samen met zijn dochter Iona Hogendoorn aan.

Wie nog niet Ross-moe is, moet de datum van 3 april in zijn agenda noteren. Dan geeft de factionschrijver namelijk in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle een lezing over 'Bernard, Schavuit van Oranje'. Hij gaat daar dieper in op het scenario dat hij schreef over deze serie rond prins Bernhard.

En dit jaar zal er vast nog wel een boek (of twee) van Ross' hand verschijnen.

Geen opmerkingen: