09 december 2010

Real life thriller (nieuws, 2010)

SCHURKENSTREKEN GEBOEKSTAAFD

Zijn laatste thriller, 'De stem van het volk', dateert al weer van 2009. En voorlopig moeten we nog even wachten op een nieuwe misdaadroman van Gouden Strop-winnaar Roel Janssen.

Maar wie toch om nieuw werk van de financieel-economisch journalist verlegen zit, hoeft niet lang te wachten. In januari 2011 verschijnt namelijk van Janssens hand: 'Grof Geld, Financiële schandalen en speculaties in Nederland'.

'Grof Geld', dat wordt uitgegeven door De Bezige Bij, is non-fictie maar je kunt het volgens Janssen ook een real life thriller noemen, want het boek bevat zeventien hoofstukken over schandalen, speculaties en fraudes uit de Nederlandse financiële geschiedenis. Verteld aan de hand van historische personages is dit het eerste boek in Nederland waarin spectaculaire speculaties en schandalen onderhoudend worden beschreven. Vanaf een Romeinse schuldbekentenis uit 29 na Christus tot en met de verdwenen schilderijen van Louis Reijtenbagh, de grootste speculant uit de Nederlandse geschiedenis, in 2009. De beursgang van World Online van 2000, onthullingen over een geheim fonds waarmee koning Willem I zichzelf verrijkte, de Amsterdamse oorsprong van de eerste Europese bankencrisis in 1763, de tulpenbollengekte van 1637 en de windhandel van 1720: ze staan er allemaal in.

Het boek dat volgens oud-minister Willem Vermeend 'een verbijsterende verzameling schurkenstreken' bevat, wordt op 27 januari gepresenteerd. In de loop van 2011 gaat Janssen nadenken over de publicatie van een nieuwe thriller, zo heeft hij laten weten.

Geen opmerkingen: