02 december 2010

Recht op het doel af (nieuws, 2010)


ZILVEREN BOKSBEUGEL VOOR MIEKE DE LOOF

'Een sfeervolle thriller die het decadente Wenen van vroeger schitterend laat herleven'. Die aanprijzing plaatst schrijfster Lieneke Dijkzeul in de brochure van uitgeverij De Geus over 'Wrede schoonheid', een thriller van Mieke de Loof (foto), haar Vlaamse vakgenote en medegenomineerde voor de Diamanten Kogel 2010. Ook de negenkoppige jury van deze Vlaamse thrillerprijs was dermate onder de indruk dat ze vanavond de prijs aan De Loof toekende.

De Loof kreeg de trofee, een zilveren boksbeugel met diamanten ontworpen door kunstenaar Wim Delvoye, in het stadhuis van Antwerpen uit handen van districtschepen Ann Vylders, die de door griep gevelde wethouder Heylen verving. (Klik hier voor een videoverslag)

De jury was vol lof over De Loofs 'Wrede schoonheid', waarin kunst en de dood met elkaar zijn verweven. Deze misdaadroman, eerder genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2010, speelt zich af in het Wenen van 1914. ,,De auteur van het winnende boek schrijft in een stijl die naadloos aansluit bij het milieu dat opgeroepen wordt en gaat recht op het doel af: geen minutieuze beschrijvingen of psychologische uiteenzettingen, geen cliffhangers of shockeffecten, geen herhalingen van de stand van zaken in het lopende onderzoek. Het verhaal wordt zonder effectjagerij stevig in de hand gehouden'', aldus het juryrapport. 'Wrede schoonheid' is, aldus de jury, een boek dat het misdaadgenre overstijgt.

De jury boog zich in vier bijeenkomsten over de inzendingen voor de Diamanten Kogel. De stapel van bijna zeventig titels bood volgens de jury 'gelukkig niet alleen kwantiteit maar ook voldoende kwaliteit'. Naast Dijkzeul (met 'De geur van regen', eerder genomineerd voor de Gouden Strop 2010) en De Loof waren de volgende drie auteurs genomineerd: de Vlaming Toni Coppers met 'De geheime tuin', zijn Nederlandse collega Almar Otten met 'Lied van angst' (het vierde deel uit een serie van zeven over Deventer moordzaken) en het Nederlands-Vlaamse duo Kisling & Verhuyck met 'De duim van Alva'.

Volgens de jury illustreren de vijf genomineerde boeken 'ten overvloede' hoezeer de grenzen tussen misdaadliteratuur en literatuur vervagen. ,,Het huis der thrillers telt vandaag meer dan ooit vele kamers. Meer en meer wordt ook duidelijk dat de misdaadliteratuur een volwaardige loot is op de stam van de literatuur.''

Mieke de Loof (1951) is socioloog en filosoof. Ze deed levenservaring op als wetenschappelijk onderzoeker, docent, chauffeur, dienster in een nachtkroeg en als Kyokushin-karateka. Zij won met de historische thriller 'Duivels offer' (2004) de Hercule Poirot-prijs van dat jaar voor de beste Vlaamse misdaadroman. Samen met haar vader, Jef de Loof, schreef ze 'En niemand hoort je huilen' (non-fictie, 1982) over de gevolgen van een atoomoorlog.

Geen opmerkingen: