30 december 2010

Wordt verwacht 223 (nieuws, 2010)

'SPAANSE RUITERS' WORDT 'BEWEZEN DIENSTEN'

Van moslimfundamentalisten naar actievoerders in de haven van IJmuiden. Het is nogal een wereld van verschil, maar Katja Schoondergang heeft er niet zo'n probleem mee. Over beide fenomenen schreef ze een boek. Dat over de actievoerders verschijnt in februari 2011 bij uitgeverij Q onder de titel 'Bewezen diensten'.

Als in de duinen van IJmuiden een graafmachine op het skelet van een grote man stuit, is Onno Braks, journalist van een plaatselijke krant, er als de kippen bij. De man in de duinen laat Onno niet los, vooral niet als duidelijk wordt dat hij door een misdrijf om het leven is gebracht.

Een zoektocht leidt hem naar de jaren zeventig, naar de Italiaanse gastarbeiders van de Hoogovens die op schepen in het Noordzeekanaal woonden en de hoofden van de meisjes van IJmuiden op hol brachten. Heeft de onmogelijke liefde tussen Bianca en Luca iets met de zaak te maken? Hoe zit het met de actievoerders die in de jaren zeventig tegen de komst van een voorhaven streden? Of is de grote man uit de duinen wellicht Braks' oom die in de Tweede Wereldoorlog op mysterieuze wijze verdween?

Katja Schoondergang (1961) is copywriter. Ze heeft Arabisch gestudeerd in Sana'a, de hoofdstad van Jemen. In 2005 verscheen haar autobiografische debuut 'Het grote feest', een roman die in Jemen tussen de moslimfundamentalisten speelt.

'Bewezen diensten' heette overigens eerst 'Spaanse Ruiters'. Maar toen verscheen het verhaal nog als feuilleton in 2007 in de IJmuider Courant. Schoondergang publiceerde toen nog onder het pseudoniem Blik. Ze schreef het feuilleton samen met haar broer Robert, althans dat was de bedoeling. Al snel tekende zich een rolverdeling af waarbij Robert ideeën en suggesties leverde aan de schrijvende Katja.

Andere nieuwe titels:

Asa Schwarz - 'Nefilim. De tweede zondvloed' (mei 2011). Als een eco-activiste en haar twee vrienden besluiten actie te ondernemen tegen grote, ecologisch onverantwoord handelende concerns, komen zij in contact met een onbekende organisatie. Die voor niets en niemand terugschrikt.
Arnaldur Indridason - 'Doodskap' (april 2011). Een vrouw verdacht van chantage wordt onder de ogen van de politie in elkaar geslagen en overlijdt aan haar verwondingen. Het lukt de dader om te vluchten, maar alles wijst erop dat hij een incasseerder is - ingehuurd door een belangrijk en maatschappelijk gerespecteerd persoon.
Matti Rönkä - 'Broederland' (mei 2011). Viktor Kärppä leidt zijn kleine detectivebureau alleen nog parttime. Zijn geld verdient hij als ondernemer in Helsinki en daarnaast verkoopt hij witgoed op de grijze markt in Rusland. Maar zijn rustige leven is voorbij als een tiener overlijdt aan vervuilde heroïne. En er volgen nog meer doden. De politie zet Kärppä onder druk om zijn Russische contacten aan te spreken.

Geen opmerkingen: