14 december 2010

'De nieuwe Jo' (nieuws, 2010)

CONSERVE SLEEPT WINNENDE THRILLER IN DE WACHT

Bij uitgeverij Conserve verschijnt in juni 2011 de thriller 'De verklikker' van de Noorse auteur. Jan-Erik Fjell. Met dit boek won Fjell afgelopen week de Noorse Boekhandelsprijs 2010.

Het boek, dat vergeleken wordt met de thrillers van Jo Nesbø, werd binnen de kortste keren een favoriet van de boekwinkels. In de strijd om de boekhandesprijs liet Fjell gerenommeerde thrillerauteurs als Tom Egeland, Unni Lindell en Gunnar Staalesen achter zich. Er zijn reeds 20.000 verkocht door uitgever Arne Juritzen en sinds de prijs 30.000 exemplaren bijbesteld. Het boek wordt vertaald in het Duits en Deens en contracten met Finland en Zweden worden binnenkort gesloten.

De plot van 'De verklikker' is tweeledig. In het New York van de jaren ’60 wordt Vincent Giordano opgenomen in de beruchte maffiafamilie Locatelli en ondergaat daar zijn vuurdoop: het terechtstellen van een verklikker. In het hedendaagse Noorse Fredrikstad wordt de rijkste man van de stad vermoord. Er is reden om aan te nemen dat de moord een financieel motief heeft. Inspecteur Anto Brekke van de plaatselijke recherche gaat het onderzoek leiden. Brekke is een brutale bon-vivant met een zwak voor vrouwen en een geheime passie voor poker. Met de ijverige politiestudent Magnus Torp in zijn kielzog weet Brekke allerlei gebeurtenissen van vroeger boven tafel te halen.

Jan-Erik Fjell (28) is geboren en opgeroeid in Frederikstad. Hij heeft een opleiding als IT'er, maar is inmiddels fulltime auteur. Daarnaast is hij werkzaam als presentator van een actualiteitenprogramma op de Noorse radio. In 2009 debuteerde hij met de roman 'Poes'. 'De verklikker' is zijn eerste thriller. Met 'De verklikker' is Fjell de jongste winnaar van de Boekhandelsprijs ooit.

Uitgeverij Conserve laat weten het komend jaar veel accent op Scandinavische titels te leggen. In maart 2011 verschijnt van de Finse auteur Väinö Linna 'De onbekende soldaat'. In april-mei komt de Noorse psychothriller 'Tweeling' uit van Merete Junker en in het najaar verschijnt een eerste deel in de reeks rond inspecteur Ole Vik ook wel de nieuwe Wallander genoemd, spelend in het Noorse Bergen: 'Karma' van Jørgen Jaeger.

Geen opmerkingen: