05 december 2010

Wordt verwacht 216 (nieuws, 2010)

JUSTITIE EN PERS WERKEN SAMEN IN DEBUUTTHRILLER

Onderzoeksjournalist Marc Josten en openbaar aanklager Rob Smits hebben de krachten gebundeld en publiceren in april 2011 bij uitgeverij A.W. Bruna hun eerste thriller 'Opgelicht'. Het is volgens de uitgever het eerste deel van een gloednieuwe thrillerreeks. Maar een vervolg komt er alleen als wij tijd van leven hebben, laat Josten in een begeleidend filmpje op de Bruna-site weten.

In 'Opgelicht' is de hoofdrol weggelegd voor de 'slimme en sexy single' Denise de Wit. Als tijdelijk leider van een speciaal politieteam doet De Wit onderzoek naar de eigenaar van vastgoedbedrijf Hobo-Invest, Hans Hoboken. Hij wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie. Om informatie over het bedrijf los te krijgen, benadert De Wit de ambitieuze architect Tom Zandberg, die sinds kort bij Hobo-Invest werkt. Hij vertelt haar dat hij vermoedt dat een Turkse investeerder het concern gebruikt om drugsgeld wit te wassen. Hoewel Zandbergs karakter en motieven niet helemaal zuiver op de graat lijken, duurt het niet lang voordat De Wit verliefd wordt op de architect. De twee beginnen een voorzichtige relatie.

Dan wordt de accountant van Hobo-Invest vermoord. De Wit en Zandberg zetten alles op alles om diens weduwe, die de schaduwboekhouding van het bedrijf in haar bezit heeft, uit handen van de criminelen te houden. Maar die blijven hen opvallend dicht op de hielen zitten, alsof ze 'inside information' hebben. Er zit een lek in De Wits eigen politieorganisatie. Als ze vervolgens met haar architect in Istanbul een schokkende ontdekking doen in de kelders van een terroristische organisatie, begint een race tegen de klok, waarin iedereen, tot aan de CIA aan toe, zijn eigen belangen probeert veilig te stellen. De uitgever belooft een zinderende ontknoping van de thriller tijdens de Champions League-finale in de Amsterdam ArenA.

Voor hun Denise de Wit-serie putten Marc Josten (1961, rechts op de foto) en Rob Smits (1959) inspiratie uit hun werk in de wereld van respectievelijk de onderzoeksjournalistiek en de rechtspraak. Josten is programmamaker bij de publieke omroep en tot voor kort hoofdredacteur van Reporter, de actualiteitenrubriek van de KRO. Daarvoor was hij twaalf jaar redacteur bij het weekblad Vrij Nederland. Hij werkte aan geruchtmakende dossiers in de wereld van politiek en bedrijfsleven. Marc woont met zijn gezin in de omgeving van Amsterdam.

Smits is advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam en voormalig officier van justitie aan diverse parketten. Tijdens zijn opleiding tot officier van justitie werkte hij twee jaar bij de politie als rechercheur. Bij de centrale recherche informatiedienst hielp hij mee aan het oplossen van een aantal moordzaken. Ook deed hij onderzoek naar internationale georganiseerde misdaad. Rob woont met zijn vrouw en kinderen vlakbij Arnhem.

Andere nieuwe titels:

Andy McNabb - 'Oorlogswond' (februari 2011). Het vervolg op 'De sluipschutter'. Drieduizend kilo goud van Saddam Hoessein stelen uit een onbewaakt magazijn in Dubai - voor twee ex-SAS-militairen zou het de perfecte slachtofferloze misdaad zijn geweest. Maar de twee worden verraden.
Andy McNab - 'Nul uur' (mei 2011). Het vervolg op 'Oorlogswond'. Ex-SAS-soldaat Nick Stone wordt naar Moldavië gestuurd om de dochter van een Iraanse kernfysicus op te sporen. Maar Stone heeft een hele andere agenda.
Sharon Bolton - 'Bloedschande' (februari 2011). Genomineerd voor de Gold Dagger 2010. De twaalfjarige Tom en zijn familie zijn net naar een kleine plaats verhuisd en wonen vlak naast de begraafplaats. De problemen beginnen als Tom een mysterieus meisje in de buurt van de kerk en het kerkhof ziet dwalen.
Michael Palmer - 'De second opinion' (maart 2011). Dokter Thea Sperelakis keert met spoed terug van haar werk bij Artsen zonder Grenzen in Afrika als haar vader, een gerespecteerd medisch specialist, na een ernstig ongeluk comateus in zijn eigen kliniek ligt. Maar zijn dochter vertrouwt het verhaal over het ongeval niet.
Kjell Ola Dahl - 'De vrouw in plastic' (maart 2011). Tijdens een hete zomer in Oslo wordt in een vuilniscontainer het stoffelijk overschot van Veronika Undset gevonden. Inspecteur Frank Frøhlich heeft Veronika de afgelopen dagen enkele keren ontmoet. Nu is ze dood en is haar lichaam in plastic verpakt.
T. Jefferson Parker - 'Bloedgeld' (maart 2011). Wanneer de ervaren en geliefde politieman Terry Laws, bijgenaamd Superman, wordt vermoord, zweert zijn jonge partner Charlie Hood dat hij de dader zal vinden.
Glenn Cooper - 'Boek der zielen' (mei 2011). Alleen een handjevol mensen weet van het bestaan van de Bibliotheek der Doden. Maar de Bibliotheek is niet compleet: één boek, dat de sleutel tot het grootste geheim aller tijden vormt, ontbreekt.
Lotte en Søren Hammer - 'Wraak' (mei 2011). Hoofdinspecteur Simonsen wordt naar een plaats delict in Groenland gestuurd. Daar is het lijk van een jonge Deense vrouw gevonden. Die vrouw blijkt al 25 jaar dood te zijn, maar haar vondst legt onbedoeld een goedbewaard geheim bloot binnen de Deense regering.
David Baldacci - 'De zesde man' (mei 2011). Michelle Maxwelle en Sean King openen de jacht op een seriemoordenaar.
Peter Robinson - ' Uitschot' (mei 2011). Voor inspecteur Alan Banks lopen werk en privé op angstaanjagende wijze door elkaar wanneer zijn dochter Tracy het aanlegt met een charmante jongeman, die onder zijn knappe uiterlijk een ijskoude, zieke geest verbergt. Te laat komt Tracy daar zelf ook achter...
William Lashner - 'Beroepsgeheim' (april 2011). Eerste thriller zonder held advocaat Victor Carl. Kyle Byrne is een relaxte 'Philadelphia dude', die het leven neemt zoals het komt. Maar hij wordt ingehaald door zijn verleden. Hij is namelijk de onwettige zoon van de prominente advocaat Liam Byrne, die overleed toen Kyle veertien was. Twaalf jaar later blijkt dat Liam er duistere praktijken op na hield, waar Kyle nu de rekening voor gepresenteerd krijgt.
Kathleen McGowan - 'Het Medici Mysterie' (april 2011). Opnieuw duikt journaliste Maureen Paschal de geschiedenis in. Het lot van haar geliefde Bérenger Sinclair blijkt gelinkt te zijn met de beroemde Lorenzo de Medici uit de renaissance. Ze proberen de verborgen geheimen van de familie De Medici te ontdekken, maar iemand probeert hen tegen te houden.

Geen opmerkingen: