21 december 2010

Jo Nesbø - Het pantserhart (2010)


'Het pantserhart' ligt zwaar in de hand

(Door Wilko Voordouw)

Harry Hole is terug en de wereld zal het weten ook. De meest kleurrijke en omstreden politie-inspecteur uit Oslo leeft sinds kort in de nieuwe roman van zijn schepper, Jo Nesbø.

Het pantserhart heet de literaire thriller, is uitgegeven door Cargo en zal de liefhebber van een gedegen politieroman genoegen doen. Want het nieuwste boek van Nesbø is inventief, spannend, heeft humor en er gebeurt razend veel.

Nesbø schetst een beeld van zijn land dat bepaald niet vrolijk stemt. Noorwegen is volgens de meeste Nederlanders zo'n land waar eigenlijk niets gebeurt. Het land van koning Harald V is rijk dankzij zalmkwekerijen en vooral olie en gas. De ongeveer vijf miljoen inwoners laten vooral van zich horen tijdens de Olympische Winterspelen. Dan raakt de bevolking in vuur en vlam door het schansspringen, de biatlon en het langlaufen. Je zou dus zeggen: de hemel op aarde.

Maar in het Noorwegen van Nesbø worden mensen op gruwelijke wijze vermoord. Er is een seriemoordenaar actief, en dus moet Harry Hole opgedoken worden. Want de legendarische inspecteur lijkt de enige, die de raadselachtige moorden kan oplossen.

Maar alleen het vinden van Hole is al een halve roman. Inspecteur Kaja Solness treft hem aan en doet haar best hem mee te tronen naar het hoofdbureau. En op dat moment wordt er weer zo'n gruwelijke moord gepleegd...

Zonder verder in detail te willen treden, wordt er door Nesbø in 607 pagina's met een razende snelheid een intrige uitgewerkt die er mag zijn. Simpel is het verhaal nooit. Vele subplots verder is er een verdachte die later toch weer onschuldig blijkt te zijn. Ondertussen is er het nodige gedonder op het hoofdbureau van politie, waar de ene dienst de andere niet alleen de maat neemt, maar ook het leven onmogelijk maakt. Hole zit daar tussenin. Verder is er ook het nodige aan de hand in de familie van de inspecteur. Op gewiekste wijze neemt Nesbø de lezer, die af en toe ademloos raakt en sterretjes ziet, aan de hand mee tot en met de laatste pagina. Een prachtige pageturner.

Toch blijft er één probleempje, na het lezen van Het pantserhart. Waarom 607 pagina's voor een pageturner? Een paperback wordt vaak gelezen op het balkon in de trein, in bed voor het slapen gaan of op de bank thuis. Dan is een boek van pakweg een kilo een aanslag op de spieren van beide handen. Peesverrekkingen liggen dan op de loer, zo'n boek kan zo maar omklappen. Dat ongemak kan het leesplezier ernstig in de weg staan.

Verder: weer een topboek van Nesbø.

Jo Nesbø - Het Pantserhart. Vertaling: Annelies de Vroom. Uitgeverij Cargo, 607 pag.

Geen opmerkingen: