08 december 2010

Jussi Adler-Olsen - De noodkreet in de fles (2010)


Ontvoeringen en bromvliegen

(Door Maarten Moll)

In de derde misdaadthriller die Jussi Adler-Olsen over Afdeling Q van de Kopenhaagse politie schreef, draait het om ontvoeringen in religieuze gemeenschappen. De noodkreet in de fles is opnieuw een prachtige thriller in de Serie Q. Met deze roman won Adler-Olsen de Glazen Sleutel, de belangrijkste thrillerprijs van Scandinavië.

De dwarse en op een zijspoor gezette brigadier Carl Mørck en zijn assistent Assad, die in de kelder van het hoofdbureau van politie oude zaken trachten op te lossen (Afdeling Q), krijgen van de Schotse politie een flesje. In dat flesje zat een briefje. Het blijkt de noodkreet te zijn van een Deense jongen die in 1996 met zijn broertje is ontvoerd. Mørck en Assad bijten zich vast in de zaak. Het blijkt dat de dader nog steeds slachtoffers maakt.

Adler-Olsen weet de spanning goed op te drijven, omdat hij het verhaal vanuit verschillende perspectieven vertelt. We volgen de dader, de slachtoffers en de politie. Het is een beproefd recept: aan het einde van een hoofdstuk wil je het dan gekozen perspectief niet verlaten, maar schakelt de schrijver over, waardoor je wel verder móét lezen.

Hoewel dit deel heel goed is te lezen zonder kennis van de twee eerder verschenen delen in deze meer dan uitstekende serie, is degene die die twee delen ook heeft gelezen, in het voordeel. Enkele lijntjes die Adler-Olsen schijnbaar achteloos in de eerdere delen legde, worden wat aangehaald. De achtergrond van de wat mysterieuze assistent Assad wordt weer wat duidelijker. De vraag of Mørck wat krijgt met psychologe Mona Ibsen wordt beantwoord.

Op de achtergrond speelt ook nog de moordaanslag op Mørck en twee van zijn collega's, waarbij één de dood vond en de ander, grotendeels verlamd, nu in Mørcks huis revalideert. Mørcks schuldgevoel - hij vindt dat hij niet genoeg heeft gedaan om zijn collega's te redden - speelt ook nog steeds op.

En dan is er nog de zaak van de bromvliegen.

Adler-Olsen weet de lezer opnieuw in een ijzeren greep te houden. Dat komt ook doordat hij heel goed schrijft. Het is daarom extra verheugend nieuws dat Adler-Olsen, die het aanvankelijk bij drie delen wilde laten, gewoon doorschrijft aan zijn 'Serie Q'.

Jussi Adler-Olsen - De noodkreet in de fles. Vertaling: Kor de Vries. Uitgeverij Prometheus, 496 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: