28 december 2010

Wordt verwacht 222 (nieuws, 2010)

VAN LEKKEN VERDACHTE AIVD'ER SCHRIJFT NON-FICTIE THRILLER

Heleen de Waal is cultureel en politiek antropoloog. In 1997 gaat zij als analist werken bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de latere AIVD. Het bericht van haar aanhouding op 18 juni 2009 slaat bij die dienst in als een bom. Ze werkt er immers al twaalf jaar en staat bekend als een deskundig en gedreven.

Dat juist De Waal wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen naar De Telegraaf leidt tot verbijstering, niet alleen bij haar collega's, maar in de eerste plaats bij haarzelf. Ze is perplex als ze vanuit kantoor wordt meegevoerd door de Rijksrecherche, ze denkt dat er sprake is van een slechte grap.

Ook tijdens de eerste dagen van intensieve verhoren, opgesloten in een politiecel en verstoken van ieder contact met de buitenwereld, blijft ze zichzelf voorhouden dat er snel een einde zal komen aan de nachtmerrie. Men zal tot het besef komen dat zij niet het gezochte lek is, dat kan niet anders.

Maar het gebeurt niet. Het Openbaar Ministerie neemt de beschuldigingen over zonder werkelijke controle en zonder dat ooit door de verdediging inzage wordt verkregen in de onderliggende, want geheime stukken van de AIVD. Haar loyaliteit aan de dienst wordt behoorlijk op de proef gesteld. In augustus 2009 'viert' ze haar veertigste verjaardag in de Bredase gevangenis. Ze zit uiteindelijk vijf maanden in voorarrest. Het OM wil dat zij tot drie jaar cel wordt veroordeeld en haar partner Hans H. die eveneens bij de dienst werkt en ook wordt verdacht van lekken twee jaar gevangenisstraf krijgt. Op 14 juli 2010 wordt zowel De Waal als H. door de rechter vrijgesproken.

Wat gebeurt er als de Staat, die je jarenlang hebt gediend, zich plotseling tegen je keert? Hoe zien je dagen eruit op de vrouwenafdeling van een Nederlandse gevangenis? Heleen de Waal raakt haar baan en haar oude leven kwijt. In 'Halve lucht', een non-fictie thriller, aldus de uitgever, beschrijft ze haar ervaringen met het Nederlandse rechtssysteem. De Waal vertelde overigens al eerder als Hélène S. haar verhaal aan Vrij Nederland. 'Halve lucht', gebaseerd op de dagboeken die zij in het geheim heeft bijgehouden, verschijnt in april 2011 bij uitgeverij Balans.

1 opmerking:

simon zei

Geen familie.