12 december 2010

Wordt verwacht 217 (nieuws, 2010)

ZWEEDSE SENSATIE EN BRITSE ONTDEKKING

Uitgeverij Cargo brengt in het voorjaar van 2011 enkele nieuwe thrillerauteurs op de markt. De een is een sensatie uit Zweden, de ander heet een nieuwe Britse thrillerontdekking te zijn.

Eerst maar eens in Scandinavië beginnen. In maart 2011 verschijnt 'Wat verborgen is' van het duo Hjorth Rosenfeldt. En wat tegenwoordig een goede Scandinavische traditie schijnt te zijn: ook dit boek is een deel van een groter geheel, namelijk 'De Bergmankronieken'. In 2012 verschijnt het tweede deel uit deze serie.

Volgens de Zweedse pers is het geweld in 'Wat verborgen is' 'rauw maar realistisch'. Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar de elitair Palmlöv-school, een onderwijsinstelling die eigenlijk veel te duur is voor de jongen.

Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.

Achter Hjorth Rosenfeldt gaan Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth schuil. Rosenfeldt (Boras, 1964) is acteur, toneelschrijver en presentator. Hjorth (Visby, 1963) is mede-eigenaar van een Zweedse productiemaatschappij voor televisie, film en theater. Hjorth & Rosenfeldt bundelden hun krachten en schreven een thrillerdebuut dat direct de Zweedse bestsellerlijsten wist te veroveren. 'Wat verborgen is' werd nog voor verschijnen aan meer dan vijftien landen verkocht. Een verfilming is in de maak.

ONTWRICHT HUISHOUDEN

De Britse Julia Crouch schreef met 'Hartsvriendin' (verschijning: april 2011) volgens Cargo een psychologische thriller in de sfeer van 'Single White Female'. Het verhaal gaat over de duistere kant van vriendschap.

Rose en Gareth zijn net klaar met de verbouwing van hun droomhuis en kunnen nu eindelijk met hun twee jonge dochters genieten van wat ze hebben opgebouwd. Dan belt Polly, een jeugdvriendin van Rose, vanuit Griekenland. Haar man is omgekomen en ze wil met haar kinderen terug naar Engeland verhuizen. Zoals het hartsvriendinnen betaamt, verwelkomt Rose haar met open armen.

Maar de komst van de charismatische Polly gaat gepaard met verontrustende gebeurtenissen die het huishouden langzaam ontwrichten. Spullen raken zoek, kinderen worden ziek en huisdieren verdwijnen. Langzaam beseft Rose dat Polly misschien niet de vriendin is die ze dacht dat ze was.

Julia Crouch schreef en produceerde tien jaar lang toneelstukken. Naast auteur is ze grafisch ontwerper en illustrator. Ze schreef drie kinderboeken en een aantal korte verhalen voor volwassenen. 'Hartsvriendin' is haar eerste thriller. Ze woont met haar man, acteur Tim Crouch, en hun drie kinderen in Brighton.

Andere nieuwe titels:

James Patterson - 'Ooggetuige' (maart 2011). Lombardo's Steak House is beroemd om zijn steaks en berucht om de moord op een maffia-advocaat. Journalist Nick Daniels maakt de afrekening van dichtbij mee en krijgt bij toeval een belangrijk bewijsstuk in handen dat hem naar de daders kan leiden.
Katarina Wennstam - 'Machtsspel' (februari 2011). Acteur Jack Rappe wordt geroemd om de mooie vrouwen die hem omringen en die alles doen wat hij van ze verlangt. Als hij zwaargewond wordt gevonden bij zijn appartement, is dat groot nieuws voor de roddelbladen. Het spoor leidt naar een jonge actrice die net haar eerste grote filmrol heeft gespeeld, waarbij ze werd geprezen om de levendige verkrachtingsscène...
Peter de Zwaan - 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' (april 2011). Voor meer infomatie zie hier.
David Peace - '1974' (maart 2011). Eerste deel van het vierluik 'The Red Riding Quartet' over de Yorkshire Ripper. De overige delen - '1977', '1980' en '1983' verschijnen in de loop van 2011 en 2012. Regisseur Ridley Scott verfilmt het vierluik.
Monaldi & Sorti - 'Mysterium' (juli 2011). Net te laat om mee te draaien in het circus van Juni - Maand van het Spannende Boek, waarvoor dit Italiaanse auteursduo het geschenkboekje schrijft, verschijnt dit nieuwe verhaal over de jonge castraat Atto Melani. Na een schipbreuk spoelt Melani aan op een vergeten eiland. In een verlaten fort treft Melani de sporen aan van een Slavische monnk en de schat waar hij, net als zijn reisgenoten, naar op zoek was: een aantal verloren gewaande literaire meesterwerken uit de oudheid.

Geen opmerkingen: