27 december 2010

Siska Mulder - Na Delphine (2010)


'De eetclub', maar dan beter


(Door Peter Kuijt)

In de laatste maand van 2008 verdwijnt Delphine Zuiderland zonder een spoor achter te laten. Niet alleen haar man en twee kinderen blijven vertwijfeld achter, maar ook haar uitermate gemêleerde vriendengroep. De meesten gaan er echter van uit dat ze zo haar redenen heeft om even uit het zicht te zijn. Maar vriendin Nina is er niet zeker van dat de springerige, levenslustige Delphine vrijwillig de benen heeft genomen en start een zoektocht.

Met flashbacks en in afwisselende korte en langere hoofdstukken schetst Siska Mulder in Na Delphine hoe de vriendengroep gaandeweg in een wurgende greep raakt van Delphines verdwijning. Sommigen zijn blij zijn dat het gezichtsbepalende lid van deze club van acht spoorloos is en Nina komt daar tot haar ontzetting achter. De kerstdagen die de vriendengroep gezamenlijk placht door te brengen met veel eten en drank in een groot, gehuurd huis, verlopen dat jaar dramatisch. Maar dat is nog niets vergeleken met de beklemmende finale die zich in de eerste week van 2009 ontplooit.

Mulder, die twee jaar geleden imponeerde met haar eerste thriller Doof'  zet de karakters trefzeker neer: oud-rechercheur Zwier, de altijd joviale Hans (ook wel 'De bok' genoemd), zijn graatmagere vrouw Giselle, de stevig innemende Ruby, hoofd personeelszaken van een groot bedrijf, dierenarts Nina, haar man Hugo die zich steeds vreemder gaat gedragen en Kick, die zich wel erg snel neerlegt bij de vermissing van zijn vrouw Delphine.

De schrijfster, prominent lid van Writers on Heels (zou dat damesgezelschap nog wel bestaan?), bouwt voortdurend aan mooie zinnen, die regelmatig het herlezen waard zijn. Met het spanningselement gaat zij vakkundig om, uitermate gedoseerd geeft ze steeds meer bloot van haar personages. Lang blijft de intrige ongewis, maar als die eenmaal is prijsgegeven, dan dreunt ze nog lang na. Na Delphine doet denken aan De eetclub van Saskia Noort, maar is beter geschreven en zit intelligenter in elkaar. Alweer een knappe thriller van Siska Mulder.

Siska Mulder - Na Delphine. Uitgeverij De Boekerij, 349 pag.

Geen opmerkingen: