03 december 2010

Wordt verwacht 215 (nieuws, 2010)

RIPPEN GAAT LITERAIR

Hij is een trouw bezoeker van bijeenkomsten van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Heeft een flink aantal misdaadromans op zijn naam staan en won met eentje zelfs de Gouden Strop. Maar nu maakt Chris Rippen toch ook een uitstapje naar de literaire roman, al is het maar om te bewijzen dat een flink aantal thrillerschrijvers ook dat genre beheerst. Bij uitgeverij De Geus verschijnt in maart 2011 de roman 'Hier gebeurt niets', aanbevolen als een zeer persoonlijk verhaal 'over een man op een keerpunt in zijn leven'.

Het verhaal: Tijdens zijn toespraak op een receptie verliest Wolter Greve de macht over zijn woorden. Korte tijd heeft hij geen besef meer van plaats en tijd. Nog voor de arts arriveert, vlucht hij. Hij zwerft een nacht en een dag in en om Haarlem, het decor van zijn streng gelovige jeugd. Ontregeld en kwetsbaar ziet Greve hoe sporen uit zijn kindertijd zich vermengen met lijnen in zijn huidige leven.

Chris Rippen (Haarlem, 1940) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en was werkzaam in het Hoger Beroepsonderwijs. Hij publiceerde een zevental misdaadromans. De thrillers 'Baltische connecties' (1999) en 'Eeuwige stranden' (2005) werden genomineerd voor de Gouden Strop. Hij won deze prijs met de thriller 'Playback' uit 1991. Volgens de uitgever vond Rippen het tijd om de roman te schrijven die al zo lang in zijn hoofd zat.

RECHTVAARDIGE MANNEN

De Geus brengt ook een nieuwe naam op thrillergebied. Het is A.J. Kazinski waarachter de Deense filmschrijvers Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich schuil gaan. In mei 2011 verschijnt van het duo 'De laatste goede man', een actiethriller met de Deense politieman Niels Bentzon en astrofysicus Hannah Lund in de hoofdrol.

Het duo Bentzon-Lund zit een moordenaar op de hielen die systematisch goede en rechtschapen mensen over de hele wereld vermoordt. De moorden lijken hun oorsprong te vinden in een oude religieuze mythe, die van 'Gods rechtvaardige mannen'. Om de volgende moord - waarschijnlijk in Kopenhagen - te voorkomen moet Niels Bentzon één rechtschapen persoon in de stad vinden. Maar wie is dat?

Anders Rønnow Klarlund (links) schreef en regisseerde verschillende films en debuteerde in 2009 met een roman. Jacob Weinreich is eveneens scriptschrijver en publiceerde in 2001 zijn eerste roman. Zijn boeken voor tieners behoren tot de succesvolste van Denemarken.

Andere nieuwe titels:

Johan Theorin - 'Steenbloed' (april 2011). Wendela Larsson groeide op op het eiland Öland en was er als kind van overtuigd dat de brand die hun familieboerderij vernietigde, door elfen was gesticht. Nu ze weer op het eiland is komen wonen, wordt de ware toedracht van de brandstichting haar stilaan duidelijk. 'Steenbloed' is de derde van de vier misdaadromans die samen 'De vier seizoenen van Öland' vormen.
Reggie Nadelson - 'Londengrad' (mei 2011). De New Yorkse politieman-met-Russische-roots Artie Cohen vindt in een speeltuin in Brooklyn een dood meisje, vastgetapet aan een schommel. Het spoor naar de dader voert hem naar Londen, de nieuwe thuishaven van de Russische maffia.
Aino Trosell - 'Niet het kind, wel de vrouw' (mei 2011). Tijdens een schoolreisje naar de bergen van Noord-Zweden wordt een vijftienjarige jongen door een schot van een elandjager gedood. Is het een ongeluk of een kwaadaardige moord?

Geen opmerkingen: