20 december 2010

Wordt verwacht 219 (nieuws, 2010)

NIEUW! DE IJSLANDSE THRILLER

Je hebt de psychologische thriller, de ongrijpbare literaire thriller, de historische thriller, de actiethriller en ga zo maar door. Uitgeverij The House of Books heeft nieuw segment in het thrillergenre ontdekt: de IJslandse thriller en dat staat natuurlijk voor een spannende roman die zich afspeelt in de bakermat van Icesaveland.

Het etiket staat op 'Neem mijn ziel' van de IJslandse schrijfster met de onuitsprekelijke naam Yrsa Sigurdardóttir. De thriller, met als ondertitel 'Duister, diep en ijzig', verschijnt in april 2011.

Op het schiereiland Snaefellsness wordt dicht bij een wellnesscentrum, waar in het verleden onverklaarbare onwellnessachtige zaken zijn gebeurd, een vrouw dood aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt?

Advocaat Thóra Gudmundsdóttir, alleenstaande moeder van twee kinderen, wordt erbij geroepen door de eigenaar van het wellnesscentrum - tevens hoofdverdachte in deze moordzaak - om hem te verdedigen. Thóra's naspeuringen brengen enkele verontrustende gebeurtenissen aan het licht, die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Het ziet er naar uit dat Thóra op een afschuwelijk familiegeheim is gestuit.

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is waterbouwkundig ingenieur in Reykjavik. Sinds 1998 schrijft ze zowel thrillers als jeugdboeken. Sigurdardottir is getrouwd en heeft twee kinderen.

Andere nieuwe titels:

Michael Berg - 'Hôtel du Lac' (maart 2011). Vierde thriller van deze in Frankrijk residerende Nederlander. Amsterdammer Maarten huurt voor zijn vijftigste verjaardag een vakantiehuis met zwembad en nodigt zijn vrienden uit. Maarten heeft een verrassing in petto. Hij komt met een nieuwe vriendin aanzetten: jong en oogverblindend mooi.
Karin Wahlberg - 'De tapijtverkoper' (mei 2011). Veronika Lundborg, chirurg in het ziekenhuis van het stadje Oskarshamn, hoort dat er een man is vermoord. Het gaat om een tapijtverkoper uit Stockholm, die met messteken om het leven is gebracht. Onlangs heeft Lundborg een van haar tapijten bij hem gebracht om te laten repareren. Inspecteur Claes Claesson onderzoekt de zaak.
Pierre Lemaitre - 'Rollenspel' *(mei 2011). Alain Delambre, voormalig manager human resources, is al vijf jaar werkeloos. Dan komt hij een baan tegen die precies bij hem past. Als hij met twee andere kandidaten overblijft, hoort hij dat de beslissing van het management afhangt van de vraag hoe hij reageert onder intense druk, bij een gesimuleerde gijzeling. Alain besluit het spel mee te spelen.
Clive Cussler en Jack du Brul - 'Dodenschip' (april 2011). Juan Cabrillo is de kapitein van de Oregon, een hightech schip, bemand door voormalige militairen en spionnen. Na een geheime operatie in de Perzische Golf ontdekt de bemanning een stuurloos ronddrijvend cruiseschip, met honderden lijken aan boord.
James Huston - 'Falcon Seven' (april 2011). Een Amerikaanse F/A-18 krijgt de opdracht een gebouw in Pakistan te bombarderen. Daar vindt een ontmoeting plaats tussen Al Qaida en de taliban. Nadat de twee piloten het doelwit hebben vernietigd, wordt het vliegtuig neergehaald. Het blijkt dat ze een medische hulppost hebben gebombardeerd, met 65 doden tot gevolg. De wereld staat in brand.
Lisa Jackson - 'Zonder mededogen' (april 2011). Sinds haar vader bij een overval in hun huis is doodgestoken, wordt Julia Farentino geplaagd door nachtmerries. Haar halfzuster Shaylee heeft haar eigen problemen: ze is verslaafd en steelt om aan drugs te komen. Shaylee wordt naar een kostschool voor ontspoorde jongeren gestuurd. Om haar halfzus te beschermen solliciteert Julia naar een baan als lerares op de school. Daar valt de ene na de andere dode.
Tami Hoag - 'Dieper dan de doden' (april 2011). Chicago, 1984. Vier kinderen struikelen in het bos over het lijk van een gedeeltelijk begraven vrouw van wie de ogen en mond zijn dichtgeplakt. Rechercheur Tony Mendez, net terug van een FBI-cursus, gebruikt een nieuwe techniek - het maken van profielschetsen - om een theorie over de zaak te ontwikkelen.

Geen opmerkingen: