07 mei 2010

Wordt verwacht 188 (nieuws, 2010)

LOGEERPARTIJ VERANDERT IN GEVAARLIJKE TRIP

In februari twitterde dat ze het hele manuscript van haar nieuwe thriller ging omgooien. Deze maand volgde een tweet waarin werd gemeld dat de eerste versie van 120.000 woorden was uitgebeend tot de helft om daarna weer uit te groeien naar 85.000 woorden. Of al die ingrepen de moeite waard zijn gebleken, kan de lezer vanaf september 2010 vaststellen, want dan verschijnt 'Trip', de nieuwe thriller van Judith Visser bij uitgeverij De Boekerij. Het is die maand dubbel feest, want Visser gaat dan ook trouwen, schreef ze in een van haar tweets.

'Trip' gaat over de zeventienjarige Amber. Als zij besluit een paar weken te gaan logeren bij haar oudere neef Stan in Rotterdam, kan ze nog niet vermoeden wat deze trip voor haar in petto heeft. Ze ontdekt dat Stan heel wat te verbergen heeft. Tegen wil en dank raakt ze betrokken bij zijn gevaarlijke en soms criminele activiteiten.

Op een ochtend is Ambers hond Yuriko verdwenen. Neef Stan blijkt het dier te hebben verkocht aan een crimineel die hem wil gebruiken voor georganiseerde hondengevechten. Amber zet alles op alles om Yuriko terug te vinden. Maar tijdens die speurtocht komt zowel haar leven als dat van haar hond op het spel te staan.

De boeken 'Tegengif' en 'Tinseltown' van Judith Visser (1978) werden beide verkozen tot Beste Rotterdamse boek van het jaar. Haar thrillerdebuut 'Stuk' stond op de shortlist van de Gouden Strop 2009. In dat jaar verscheen ook haar tweede thriller 'Oversteken'.

OP EEN STICK

'Hier kan zelfs Allan Folsom een puntje aan zuigen', schrijft De Boekerij over het debuut van de Brit Tom Hinshelwood. Het boek, oorspronkelijk 'The Killer' getiteld en vertaald als 'Huurmoord', ligt in september 2010 in de winkel.

In de territoriale wateren voor de kust van Tanzania zinkt een Russisch schip met acht zeer geavanceerde kruisraketten aan boord. Een voormalig Russisch geheim agent wil deze aan het Westen verkopen. De exacte coördinaten van het schip heeft hij op een usb-stick staan. Voor hij echter tot verkoop kan overgaan, wordt hij vermoord door Victor, een huurmoordenaar die in opdracht van de CIA werkt, maar die zelf niet weet dat de CIA zijn opdrachtgever is.

Victor begrijpt dat hij zelf ook een doelwit is wanneer zowel de Amerikanen als de Russen die raketten willen hebben. Hij ontdekt dat er binnen de CIA twee mannen zijn die andere plannen hebben met de raketten en die er alles aan doen om hem uit te schakelen. Dan ontvouwt zich een achtervolging door Europa die eindigt in Afrika.

Tom Hinshelwood werd geboren in Burton Upon Trent in Staffordshire. Hij woont nu in Londen. Hij was werkzaam als fabrieksarbeider, kassier, boekverkoper en scenarioschrijver. Beu van het lezen van thrillers die hem nauwelijks de beloofde opwinding verschaften, begon hij zelf maar te schrijven. 'Huurmoord' is daarvan het resultaat.

Andere nieuwe titels:

John Kilgallon - 'Rampscenario' (juni 2010). Schrijver denkt de ultieme thriller te hebben geschreven: een mix van oude voorspellingen en hedendaags terrorisme. Maar dan wordt hij overvallen door gemaskerde mannen. De CIA redt de schrijver, maar zijn boek is verdwenen.
Inger Ash Wolfe - 'De dwaling' (juni 2010). Inspecteur Hazel Micallef herstelt van een rugoperatie als er een melding binnenkomt dat er een dode vrouw uit het meer is gevist. Maar het blijkt een etalagepop te zijn. Maar Hazel vermoedt dat het niet om een onschuldige grap gaat.
Jeff Abbott - 'Vlucht' (juni 2010). Luke is een onopvallende computernerd, werkzaam voor de denktank van zijn stiefvader. Hij spoort mensen op die via internet hun extremistische denkbeelden de wereld in slingeren. Tijdens zijn speurtocht stuit hij op een groep terroristen: The Night Road.
Brooke Morgan - 'Smetteloos' (juli 2010). Wanneer Holly Jack ontmoet wordt ze halsoverkop verliefd op hem. Binnen zes weken zijn ze getrouwd. Maar ze weet weinig van Jacks schimmige verleden.
Linwood Barclay - 'Vrees het ergste' (juli 2010). Dochter Sydney logeert in de zomer bij vader Tim. Ze heeft een vakantiebaantje in een hotel. Op een dag komt ze niet thuis. En het hotel heeft nog nooit van haar gehoord.
Alex Dryden - 'Dubbel spel' (juli 2010). Wanneer de Britse spion Finn wordt vergiftigd door een Russische huurmoordenaar, zint Adrian Carew, hoofd van de MI6, op wraak. Dryden schreef eerder 'Rode oorlog'.
Jennifer McMahon - 'Ontmanteling' (augustus 2010). Vijf studenten ontmoeten elkaar op de universiteit en vormen al snel een hechte groep die The Compassionate Dismantlers gaat heten. Ze schrijven een manifest en proberen daar naar te leven. Hun experimenten, vandalisme en radicale activiteiten leiden tot de dood van een van hen.
Phillip Margolin - 'Voortvluchtig' (augustus 2010). Wanneer een tijdschrijft Amanda Jaffe 500.000 dollar biedt om Charlie Marsh te verdedigen, kan ze niet weigeren. Twaalf jaar geleden stond Marsh terecht voor de moord op een congreslid, maar hij ontsnapte op spectaculaire wijze. Nu heeft hij zich aangegeven en zal hij opnieuw moeten terechtstaan. Marsh werd bij zijn eerste proces verdedigd door Amanda's vader.
Faye Kellerman - 'De blinde man' (augustus 2010). Er moet wel iets heel spectaculairs gebeuren voordat rechercheur Peter Decker 's nachts uit zijn bed wordt gebeld. Zoals de executie van miljonair Guy Kaffey, zijn vrouw en vier werknemers.
Jesse Kellerman - 'Waarschuwing' (augustus 2010). Studerende nietsnut gaat in op advertentie van dame op leeftijd die om een 'conversationist' vraagt. De student kan het goed met de vrouw vinden en zij vraagt hem bij haar in te trekken. Maar wanneer haar neefje plots op de stoep staat, verandert de sfeer in huis.
Emily Barr - 'De perfecte leugen' (september 2010). Venetië lijkt Lucy de ideale plaats om jezelf te verliezen. En dat is precies wat ze nodig heeft wanneer het grote geheim dat ze al jaren voor haar geliefde en haar vrienden verborgen houdt, dreigt uit te komen. Ze moet verdwijnen, en snel.

Geen opmerkingen: