05 mei 2010

Arnaldur Indridason - Onderstroom (2010)


Rohypnol en een paarse sjaal


(Door Maarten Moll)

Na vijftig pagina's lezen in Onderstroom, de nieuwe Erlendur, weet je het zeker; dit is een politieroman zonder Erlendur. Arnaldur Indridason, de IJslandse schrijver die Erlendur, de rechercheur bij de Reykjavikse politie bedacht, heeft daarmee een risico genomen.

In Onderkoeld, dat aan Onderstroom vooraf gaat, was Erlendur ook bezig met de vraag wie hij nu eigenlijk was. Hij is in de hele serie die Indridason om hem bouwt, bezeten van de vermissing van zijn broer. In zijn jeugd is die broer tijdens een sneeuwstorm, waarin Erlendur met zijn vader en zijn broer terechtkwam, verdwenen. Erlendur kampt met een schuldgevoel, en aan het slot van Onderkoeld vertrok hij naar het oosten van IJsland, waar zijn broer verdween.

In Onderstroom zien we Erlendur dus niet terug. Wat Indridason de kans biedt een sidekick van Erlendur, Elinborg, de ruimte te geven. Elinborg, man en drie kinderen, wordt geconfronteerd met een vermoorde man. Hij wordt gevonden in zijn huis in Reykjavik, maar er zijn geen sporen van inbraak. Wel wordt er rohypnol gevonden, een slaapmiddel dat ook bekend staat als de date rape drug, en een paarse sjaal die een penetrante geur verspreidt. Het doet Elinborg aan tandoori denken, een Indiaas kruidenmengsel. Een eerste spoor is gevonden in en zaak die draait om psychologische terreur en geweld en die haar naar een uithoek van IJsland voert.

Indridason heeft een risico genomen met deze Erlendurloze roman. Maar het pakt heel goed uit. Hij geeft Elinborg bijna onnadrukkelijk een achtergrond die sterk is verweven met haar politiewerk. Hij doet dat zo goed dat je Erlendur op een bepaald moment helemaal niet meer mist. Dat bewijst wat voor een goede schrijver Arnaldur Indridason is.

Arnaldur Indridason - Onderstroom. Vertaling Adriaan Faber. Uitgeverij Q, 255 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: