21 mei 2010

Op een lessenaar (nieuws, 2010)

GOUDEN STROP VAN 2,5 KILO

Over een dag of tien, op dinsdag 1 juni, wordt bekend wie de Gouden Strop mee naar huis mag nemen. Is het René Appel, een van de Vlaamse debutanten, Bram Dehouck of Hans Declercq? Of gaat de Strop evenals vorig jaar opnieuw naar een Nederlandse schrijfster, Lieneke Dijkzeul of Carla de Jong?

De winnaar van de Gouden Strop 2010 krijgt tijdens de Power of Plots in de Melkweg in Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Koos Postema een spiksplinternieuwe Gouden Strop. Nadat jaren achtereen Judith Vasquez het kleinood voor de winnende auteur had vervaardigd, is nu voor een andere beeldend kunstenaar gekozen om de prijs vorm te geven: Marianne van den Heuvel.

De Amsterdamse maakte er een 25 centimeter hoge, bijna 2,5 kilo wegende trofee van. ,,In mijn ontwerp heb ik zowel de strop als het boek willen laten zien, maar net als in een goed spannend boek geef ik het element spanning niet meteen prijs'', zegt Van den Heuvel. ,,Daarom heb ik de galg als beeldend element weggelaten en de strop op de opengeslagen pagina's laten rusten. Om zowel boek als strop in beeld te laten zien, heb ik ervoor gekozen het boek in proporties kleiner te maken en op een lessenaar te plaatsen. Die lessenaar dient ook als sokkel in het beeld. Een sokkel met daarop een boek en daaroverheen de strop. Een strop die als het ware relaxed ligt te wachten tot... de prijs wordt uitgereikt.''

Meer over de kunstenares is te vinden op haar website: www.mariannevandenheuvel.nl

Geen opmerkingen: