04 mei 2010

True crime? (nieuws, 2010)

MISDAADJOURNALIST MAAKT GEHAKT VAN BESTSELLER

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink heeft vernietigend uitgehaald naar het boek 'Echte mannen eten geen kaas' van Maria Mosterd. Volgens hem bestaat de bestseller uit 2008 uit 'een bizarre mix van feiten en vooral veel fantasie'. Volgende week verschijnt zijn boek 'Echte mannen eten wél kaas' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Mosterd vertelt in haar boek, dat bij uitgeverij Van Gennep verscheen, hoe ze vanaf het begin van haar middelbareschooltijd vier jaar lang werd misbruikt door loverboy Manou. Het autobiografische relaas van de tiener uit Zwolle tiener zorgde voor geschokte reacties. Mensen meenden na het lezen van het boek dat Maria's moeder of de school signalen hadden moeten zien en hadden moeten ingrijpen.

Korterink sprak volgens de uitgever met vele betrokkenen, onder wie twee schoolvriendinnen van Maria en Manou zelf. Op essentiële punten bleek het verhaal van Mosterd niet te kloppen, meent de auteur. Zo zou de eerste ontmoeting met Manou niet hebben plaatsgevonden toen ze twaalf was, maar bijna anderhalf jaar later. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat Manou een loverboy is of was.

Begin dit jaar bepaalde de rechtbank dat Maria's school in Zwolle niet aansprakelijk is voor schade die zij heeft geleden. Mosterd eiste 50.000 euro smartengeld en een schadevergoeding voor studievertraging. Ze heeft vanaf de eerste klas gespijbeld nadat ze door een loverboy uit de klas was gehaald, stelde ze. Regelmatig ging zij, zonder dat haar moeder het wist, niet naar school.

Van 'Echte mannen eten geen kaas' zijn ruim 400.000 exemplaren verkocht. Het boek werd in 2008 genomineerd voor de NS Publieksprijs, de jaarlijkse Nederlandse boekenprijs waarbij de lezer het laatste woord heeft. Het verhaal wordt ook verfilmd.

Hendrik Jan Korterink (1955) is freelancejournalist voor onder meer Revu en Panorama en schreef o.a. 'De zwarte schapen van Oranje' (1992),'Moord in Nederland' (1994), 'De dynastie Van der Valk' (1996), 'Moordenaars op zwarte kousen' (2000) en 'Bom in de Laurierstraat' (2005). In 2008 verschenen van zijn hand 'De wereld van de misdaad' én zijn boek over de gevangeniservaringen van Thea Moear, onder de titel 'De Godmother in Panama'. In 2009 verscheen 'Vrouwen in het kwaad', over recente zaken met vrouwen als dader, slachtoffer, advocaat en psychiater.

Update woensdag 5 mei: Maria Mosterd verzet zich tegen het boek van Korterink. Dat boek staat vol leugens, liet Mosterd weten via een YouTube-filmpje. ,,Zijn boek laat zien hoe een pooier een misdaadjournalist kan manipuleren'', aldus Mosterd. ,,Dit boek is een klap in het gezicht van veel slachtoffers van loverboys. Het bewijst maar weer eens hoe moeilijk het is om geloofd te worden en naar buiten te komen met je verhaal.''

Geen opmerkingen: