03 mei 2010

Raadselachtig karakter (nieuws, 2010)

SCOTT TUROW KOMT MET VERVOLG OP 'PRESUMED INNOCENT'

Hij heeft altijd gezegd dat hij geen vervolg zou schrijven op zijn bestseller 'Presumed Innocent'. Maar de Amerikaanse thrillerauteur Scott Turow (61) is toch nog niet helemaal klaar met hoofdpersoon Rusty Sabich. Na meer dan twintig jaar verschijnt op 4 mei van de hand van de schrijver en advocaat uit Chicago het vervolg, getiteld 'Innocent'.

Het verhaal begint met een scène waarin aanklager Sabich op de rand van zijn bed zit. Het dode lichaam van zijn vrouw Barbara ligt onder de lakens. En net als in 'Presumed Innocent' wordt Sabich opnieuw beschuldigd van moord op een vrouw.

'Presumed Innocent' verscheen in 1987 en verkocht een miljoen exemplaren. Hierin moest Sabich voor de rechter verschijnen wegens de moord op zijn maîtresse. Het boek werd succesvol verfilmd met Harrison Ford in de hoofdrol en maakte van Turow van de ene op de andere een ster. Inmiddels heeft Turow meer dan 25 miljoen boeken verkocht. Zijn werk is in 25 talen vertaald.

Turow maakte zich geen zorgen dat hij het karakter en de 'stem' van Sabich niet meer zou kunnen oproepen. Maar het opnieuw betreden van Sabich' wereld was niet zonder druk, aldus de schrijver tegenover Associated Press. In feite voelde het aan als schrijven 'met een aasgier op je schouder'. ,,Ik was een beetje geïntimideerd door mijn eigen succes, aldus Turow tijdens een interview in een vergaderzaal van zijn advocatenfirma in de Willis Tower in Chicago. ,,Ik denk dat het imiteren van jezelf het ergste is wat een schrijver kan overkomen. Ik wilde dat koste wat kost vermijden. Dan komt de vraag: hoe ga je iets schrijven dat op dezelfde plank komt te staan als het boek dat zo'n immens succes was. En uiteindelijk is het antwoord dat je het allemaal moet vergeten.''

Eigenaren van in thrillers gespecialiseerde boekwinkels zeggen dat fans van legal thrillers uitkijken naar Turows 'Innocent'. ,,Met 'Presumed Innocent' heeft Turow de standaard bepaald voor rechtbankthrillers en iedereen die na hem kwam heeft tegen dit werk moeten opboksen, zegt J.B. Dickey, eigenaar van de Mystery Bookshop in Seattle. De schrijver zelf is ervan overtuigd dat hij met 'Innocent' een goed verhaal in handen heeft. Sabich is volgens hem een raadselachtig karakter. ,,Ik denk dat lezers zullen beseffen dat hij eerlijk probeert te zijn, maar dat hij zichzelf niet helemaal kent. Hij handelt vanuit zijn hart, maar toch begrijpt hij zichzelf niet volledig. En dat is een menselijke eigenschap.''

Geen opmerkingen: