30 mei 2010

Philip Kerr - Als de doden niet herrijzen (2009)

Niet alle VN-recensenten zijn blij met Kerr


De 31ste editie van de Detective & Thriller Gids van het weekblad Vrij Nederland kende aan maar liefst negen thrillers de maximale score van vijf sterren (wat staat voor 'briljant') toe. Daar zaten overigens geen thrillers bij van auteurs uit het Nederlandse taalgebied.

Uit die negen 'briljante' misdaadromans koos een speciale jury bestaande uit Martje Breedt Bruyn, hoofdredacteur Frits van Exter, Sander Pleij en Jeroen Vullings 'dé VN-Thriller van het Jaar'. Het werd Als de doden niet herrijzen van Philip Kerr.

De jury overlaadde het boek én de schrijver met loftuitingen: 'Philip Kerr toont dat overleven in tijden van sluipende dictatuur inhoudt dat strikt goed en strikt fout niet bestaan. Als de doden niet herrijzen is nergens onwaarachtig.'

Voor de thrillergids werd Kerrs boek besproken door recensente Barbara van IJzeren, auteur van de in 2007 verschenen voetbalthriller Open doel. Was Kerrs thriller echter gerecenseerd door Arno Ruitenbeek, een van de vaste besprekers van de VN-gids, dan had het boek vast en zeker geen vijf sterren gescoord. Ruitenbeek, die ook recensies levert aan De Spanningsblog, heeft Als de doden niet herrijzen ook gelezen en was er niet bepaald van onder de indruk.

Zie hieronder het korte maar niet mis te verstane oordeel van Arno Ruitenbeek:

Uit de bocht


(Door Arno Ruitenbeek)

Twee mannen van de Gestapo in een zwarte Volkswagen. We schrijven 1934 en Philip Kerr vliegt op deze amateuristische manier uit de bocht (aannemende dat de vertaler niet voor zichzelf is begonnen). Ik ga hier de VW-geschiedenis niet uit de doeken doen. Ik laat het erbij dat Hitler in 1934 Ferdinand Porsche vroeg een Kraft durch Freude-auto te ontwerpen, een volkswagen dus.

Dertig bladzijden later bestaat de auteur het zijn held Bernie Gunther het volgende te laten uitkramen: 'Een politieman is gewoon iemand die iets minder dom is dan een misdadiger.'

Bewijzen willen we zien, harde bewijzen dat het niet bijvoorbeeld andersom is.

Philip Kerr - Als de doden niet herrijzen. Vertaling: Herman van der Ploeg. Uitgeverij De Boekerij, 400 pag.

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

Was dat het?!?
Hoe zal de volgende recensie van Arno eruit zien...?
"Ik vond er niets aan. Twee sterren. Punt."

Elders op de Spanningsblog geeft een andere recensent aan dit boek ook weer vier sterren en een iets uitgebreidere analyse.

Hm...