18 mei 2010

Ontspanning en inzicht (nieuws, 2010)

STRAFPLEITER KNOOPS NAAR AFGHANISTAN

Terwijl de Nederlandse militaire missie in Afghanistan zo'n beetje aan het afbouwen is en goederen over niet al te lange tijd naar het thuisland worden verscheept, stuurt uitgeverij A.W. Bruna juist materieel naar het land toe. 'Advocaat van de president', de tweede thriller van strafrechtadvocaat Geert-Jan Alexander Knoops, wordt verstuurd naar Afghanistan. De uitgever heeft vijftig exemplaren beschikbaar gesteld.

Knoops, voormalig marinier, en zijn uitgeverij stellen de boeken ter beschikking aan Defensie. De schrijver zegt ervan overtuigd te zijn dat de roman tegelijkertijd ontspanning én inzicht in internationaal recht kan bieden aan de militairen ter plaatse.

Centraal in het boek staat de vraag of de Amerikaanse president vervolgd kan worden voor het starten van een illegale oorlog. Knoops baseerde zich voor deze thriller op feiten en zijn dagelijkse ervaringen. Politici komen er in het boek niet goed van af. In een interview met Panorama zegt hij daarover: ,,Politici zijn in het algemeen opportunisten die elk ogenblik hun eigen agenda kunnen aanpassen. Je hoort politici vaak zeggen: dit is in strijd met het internationaal recht. Maar waarom wordt dat in het ene geval wel gezegd en in het andere niet?''

2 opmerkingen:

Jurgen zei

Persoonlijk vind ik het boek Advocaat van de duivel, Knoops zijn fictie debuut, meer iets voor de Afghanistan gangers.
Meer met het onderwerp van doen.

Guido Huisintveld zei

Politici opportunisten, Geert-Jan?
En hoe had u uw eigen beroepsgroep dan willen kwalificeren?!?