19 mei 2010

Rechtenkwestie (nieuws, 2010)

LARSSON-FANS ZAMELEN IN VOOR VIERDE MILLENNIUM-DEEL

Liefhebbers van het werk van de Zweedse misdaadschrijver Stieg Larsson zijn een inzamelactie begonnen, uit verlangen naar het vierde Larsson-boek en uit onvrede met de erfkwestie. Op de site SupportEva.com hebben de fans al zo'n tienduizend euro ingezameld, meldt Boekblad. De giften zijn afkomstig uit diverse landen, waaronder Engeland, de VS, Chili, Frankrijk en Noorwegen. De initiatiefnemers roepen op om drie dollar per genoten Larsson-boek of verfilming daarvan te doneren. De gelden worden beheerd door een Zweedse advocatenfirma.

Het vierde deel van de Millennium-reeks is in bezit van Eva Gabrielsson, de levensgezellin van de in 2004 overleden bestsellerauteur Stieg Larsson. Zij wil het boek echter pas publiceren als ze de volledige rechten over de overige drie Millennium-boeken in haar bezit heeft. Maar die rechten zijn volgens de Zweedse wet in het bezit van de vader en de broer van Stieg Larsson, omdat Larsson nooit met Gabrielsson is gehuwd, en omdat hij geen testament had opgesteld.

Die rechten gelden niet alleen voor de drie reeds gepubliceerde boeken, maar ook voor het ongepubliceerde vierde boek én het door Larsson nagelaten fortuin van 20 miljoen euro. Gabrielsson heeft veel geld nodig om de rechten op de boeken te verwerven.

Of de actie van de fans lukt is de vraag, want behalve een fortuin kan Gabrielsson ook niet zonder een hervorming van de Zweedse wet. Ze is kansrijker als ze kan aantonen co-auteur van de boeken te zijn.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen: