12 mei 2010

Patricia Snel - Verblind (2010)


Realiteit geweld aangedaan


(Door Arno Ruitenbeek)

Verblind van Patricia Snel is een Nederlands debuut dat de toets der kritiek kan doorstaan. En daar houdt het helaas mee op.

Een thriller speciaal voor vrouwen, zoals de uitgever rondbazuint? Direct afschaffen.

Ook mannen willen meer stout dan Heleen van Royen. Dan zit je helemaal goed bij ex-fotomodel Snel. Zij deelt haar seksuele fantasieën met ons, laat ons zien hoe verleiding in zijn werk gaat en toont zich een bekwaam bewerker van digitale informatie over de wietteelt in West-Friesland dat overigens tegenstrijdig klinkend gelegen is in het oosten van Noord-Holland.

Behalve de ik-persoon Sophie zijn de karakters matig tot slecht uitgewerkt. Het toevalsscenario vreet zeker bij de ontknoping aan de geloofwaardigheid. Die heeft al een opdonder gekregen doordat Snel de realiteit van de georganiseerde criminaliteit gericht op de kweek van cannabis geweld aan heeft gedaan.

De boeven zoeken altijd de onderkant van de samenleving uit, de armen, de misdeelden, die ze het vooruitzicht bieden van oplossing van hun financiële problemen door een wiethok op zolder of in de kinderslaapkamer te vestigen. De schrijfster heeft gekozen voor drie keer modaal en hoger.

Patricia Snel - Verblind. Uitgeverij De Vliegende Hollander, 208 pag.

2 opmerkingen:

Gert zei

Nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe auteur heb ik Verblind gelezen en was aangenaam verrast. Een pakkend verhaal over personen die, mij althans, boeien. Zeker een aanrader voor wie van spanning en stoutigheid houdt.

Unknown zei

Eens met de vorige schrijver, ook ik was aangenaam verrast. Vlot geschreven en goed opgebouwde spanning. En juist een goede vondst om een bovenmodaal persoon in de onderwereld te laten wegzakken. Bovendien realistisch, was dr. Snow niet een een welgestelde tandarts?