28 mei 2010

Project X (nieuws, 2010)

DEAVER IS DE NAAM, JEFFERY DEAVER

Na de op en top Britse auteur Sebastian Faulks, die in 2008 'Devil may care' publiceerde, hebben de nazaten van Ian Fleming nu voor een Amerikaanse schrijver gekozen die een nieuw James Bond-avontuur mag bedenken. Jeffery Deaver publiceert volgend jaar een thriller over 's werelds beroemdste geheim agent. De nieuwe thriller gaat vooralsnog onder de codenaam 'Project X' door het leven.

Jeffery Deaver (Glen Ellyn (Illinois), 6 mei 1950) was journalist maar studeerde later rechten en werd advocaat. Hij begon destijds ook met het schrijven van boeken. Deaver is het meest bekend om zijn serie rond detective Lincoln Rhyme en zijn assistente Amelia Sachs. Voor het geld hoeft Deaver de Bond-opdracht niet aan te nemen. Hij verkocht wereldwijd 20 miljoen thrillers. Een van de succesvolste, 'The Bone Collector', kreeg een verfilming met Denzel Washington en Angelina Jolie in de hoofdrollen.

Het boek moet op 28 mei 2011 in de winkels liggen. Dan is het precies 103 jaar geleden dat Bonds geestelijk vader Ian Fleming werd geboren. Het is dan ook zo'n zestig jaar na de publicatie van 'Casino Royale', de eerste roman waarin agent 007 opdook.

Deaver zei dat Flemings oeuvre belangrijkwas voor hem, zowel 'literair als persoonlijk'. ,,Ik vind het fantastische verhalen, maar ze zijn ook exemplarisch voor het ambacht van een thrillerschrijver'', aldus Deaver in een persverklaring. ,,Fleming schreef compact, hij had aandacht voor detail en er zat snelheid in zijn proza.'' Deaver won met zijn thriller 'Garden of Beasts' uit 2004 de prestigieuze Ian Fleming Steel Dagger Award voor de beste thriller in 'Bond-stijl'.

Corinne Turner, directeur van Ian Fleming Publications Ltd. is ervan overtuigd dat Deaver 'James Bond met een interessant avontuur' zal opzadelen. Deavers Bond-thriller zal zich afspelen in het heden. Wereldwijd zijn er meer dan honderd miljoen James Bond-boeken verkocht.

Er komen dus nog steeds nieuwe James Bond-boeken uit, maar over de verfilming ervan bestaat onzekerheid. Vorige maand werd bekend dat de productie van een nieuwe 007-film, vooralsnog bekend als 'Bond 23', voor onbepaalde tijd is stilgelegd vanwege onzekerheid over de toekomst van distributeur Metro-Goldwyn-Mayer Inc. De film zou in 2011 of 2012 in première moeten gaan.

Geen opmerkingen: